Görüş Bildir

10 Aralık, Yunanistan için 'iflas günü'

Bağımsızlığını kazandığından bu yana dışarıdan aldığı yüklü kredileri geri ödeyemediği için ekonomisi dört kez iflas eden Yunanistan'da 10 Aralık, ülkenin yakın tarihindeki en acı günlerinden birini oluşturuyor.

10 Aralık, Yunanistan için 'iflas günü'

Yunanistan'ın 8. Başbakanı Harilaos Trikupis, 1880-1890 yılları arasında aldığı yaklaşık 500 milyon altın franklık krediyi geri ödeyemeyince ülkenin içerisine düştüğü durumu parlamentoda "Beyler, maalesef iflas ettik" sözleriyle açıkladığında tarih 10 Aralık 1983'ü gösteriyordu.

Kredinin büyük bölümünü altyapı ve kalkınmaya harcayan Trikupis, dış ülkelerden yeni yardım talebinin Yunanistan Kralı Georgios tarafından onaylanmaması üzerine, meclisi toplayarak ülke ekonomisinin iflas ettiğini resmen açıklamıştı.

187 yıllık tarihi yabancı ülkelerden aldığı kredilerle dolu Yunanistan ekonomisi, borç taksitlerini ödeyemediği için ilk iflasını 1827 yılında yaşamıştı. Aldığı yüklü kredileri yeterince değerlendiremeyen ülke, daha sonra 1843, 1893 ve 1932 yıllarında da aynı nedenlerden üç kez iflas etmişti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi