Görüş Bildir

AB Konseyi Başkanı Terör saldırısını kınadı, yasa dışı geçişleri önlemeliyiz dedi

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı kriziyle ilgili olarak, kapsamlı bir Avrupa planından daha iyi bir alternatif olmadığını söyledi. Sığınmacı krizi, İngiltere'nin AB'deki geleceği, Suriye ve Libya gündemiyle yerel saatle 17.00'de başlayan AB Liderler Zirvesi'nin ilk günü 02.30'da sona erdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara'daki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.

AB Konseyi Başkanı Terör saldırısını kınadı, yasa dışı geçişleri önlemeliyiz dedi

AB Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara'daki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.

Türkiye ile üzerinde anlaşılan sığınmacı kriziyle ilgili Ortak Eylem Planı'nın önemini koruduğunu aktaran Tusk, "Başarılı olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de AB ve Türkiye arasında mart ayının başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planlıyoruz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de düzenlediği basın toplantısında, mart ayı başında 28 üye devletin katılacağı olağanüstü AB-Türkiye Zirvesi yapılacağını kaydetti.

Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasım'da yapılmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı zirvede, yeni fasıllar açılarak üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 miyar avroluk yardım yapmasına karar verilmişti.

İngiltere'nin AB'deki geleceği  

AB Konseyi Başkanı, İngiltere'nin AB kalmak için istediği reformlara ilişkin görüşmelerle ilgili bazı ilerlemeler kaydettiklerini ancak hala yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Tusk, bu konuya dair olarak başta İngiltere Başbakanı David Cameron olmak üzere, Fransa, Belçika ve Çek Cumhuriyeti liderleri ile ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini kaydetti.

 "Yasa dışı geçişler önemli ölçüde azaltılmalı"

Sığınmacı krizine dair kabul edilen sonuç bildirgesinde ise AB-Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vermesi ve AB ile bilgi paylaşımı adımlarını attığı belirtildi. Bununla beraber, Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen sığınmacı sayısının hala çok yüksek olduğu, yasa dışı girişlerin sayısının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiği bildirildi.

Türkiye'den daha kararlı bir çaba beklendiği ifade edilen bildirgede, sığınmacılar için harcanacak 3 milyar avroluk fonun onaylanması ile gönüllük esası çerçevesinde bazı üyelerin Türkiye'den sığınmacı kabul etmesini öngören programdan duyulan memnuniyet vurgulandı.

NATO'nun yasa dışı geçişlerle ilgili olarak Ege Denizi'nde gözlem ve keşif görevlerinde bulunacak olmasının da memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi