Görüş Bildir

ABD açıkladı! Hava aracı mekanik arıza nedeniyle düştü

ABD'nin IŞİD'e karşı operasyonlarda kullanmak üzere Adana'daki İncirlik Üssü'ne konuşlandırdığı insansız hava araçlarından (İHA) birinin Hatay sınırları içinde Suriye sınırına yakın bir noktada düştüğü resmen açıklandı. İHA'nın düşüşü sırasında uzaktan kontrolünün sağlanabildiği ve kırsal bölgeye indirilerek herhangi bir can kaybı yaşanmadığı bildirildi.

ABD açıkladı! Hava aracı mekanik arıza nedeniyle düştü

19 Ekim Pazartesi saat 09.36'da Hatay'ın Kumlu ilçesi sınırlarında, Suriye'ye 10 kilometre uzaklıkta meydana gelen kazada düşen iha'nın enkazına dün ulaşılarak, parçalar halinde alınıp üzeri brandalandıktan sonra İncirlik Üssü'ne nakledildi. Bu konudaki açıklamayı da iha'nın (MQ1 Predatör) geldiği üs olan ABD'nin Almanya'daki Üs Komutanlığı yaptı. 'Düştü' ifadesinin kullanıldığı açıklamada, mekanik bir arıza yaşandığı, ABD Hava Kuvvetleri'nin kontrolü eline alarak boş bir alana indirdiği, kaza nedeninin araştırıldığı kaydedildi.

TÜRKİYE'DE 2'NCİ KAZA

Hakkari bölgesinde PKK'ya karşı operasyonlarda kullanılmak üzere  daha önce de iha'lar gelmiş, 18 Eylül 2012'de bu bölgede yine bir iha kazası yaşanmış, PKK'nın 'düşürdük' dediği bu insansız hava aracının uydu sisteminin kopması nedeniyle düştüğü açıklanmıştı.

ABD'nin Missouri eyaletindeki Whiteman Üssü'nde uydu sistemi ile yerden kontrolü sağlanan Nevada'da da kontrol birimi bulunan keşif amaçlı iha'lara son yıllarda silah da yüklenebildi. Çok uzaktan ileri derecede kamera ve diğer algılayıcılara sahip olan iha'lar, ABD ile anlaşma gereği görev bölgelerine ulaşıncaya kadar Türkiye semalarında algılama cihazlarını kapatarak 'kör uçuş' yapıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi