ABD, Annan planı sonrasına hazırlanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Sudan savaş uçaklarının Güney Sudan'ı bombalamasına karşı çıkarken Annan'ın Suriye planından umutsuz olduğunu açıkladı.

ABD, Annan planı sonrasına hazırlanıyor

Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada, bombardımanın kabul edilemez ve kışkırtıcı olduğunu belirterek, iki ülkeye barış görüşmelerine mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı, Güney Sudan'ın petrol zengini Hiclic kentinden uluslararası baskılar sonucunda çekilmesinin yeniden diyaloğa başlaması için Sudan'a fırsat teşkil etmesi gerektiğini vurguladı.

Clinton ayrıca ABD'nin, BM ve Arap Birliği Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye'de şiddetin sona erdirilmesine yönelik planının başarısızlığa uğrama ihtimaline hazırlandığını söyledi.

Suriye'de BM gözlemcilerine işlerinin düzgün yaptırılmaması ve şiddetin sürmesini kınadığını belirten Clinton, ABD ve müttefiklerinin, Annan Planı'na bağlı oldukları ve planın başarıya kavuşmasını istediklerini, ancak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed liderliğindeki hükümetin bu plana uyacağına inancın var olmadığını kaydetti.

Hillary Clinton, Annan Planı'nın başarısızlığa uğrama ihtimaline hazırlandıklarını, böyle bir durumda Suriye yönetimini daha fazla cezalandırmaya ve tecrit etmeye yönelik ilave adımlar atacaklarını bildirdi.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz