Görüş Bildir

ABD'den Filistin'e destek

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğin belirterek, ''Ne kadar zor olursa olsun barıştan vazgeçemeyiz'' dedi.

ABD'den Filistin'e destek

Ortadoğu turu çerçevesinde dün İsrail'e gelen ve ziyaretinin ikinci gününde Ramallah'a geçen ABD Başkanı Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Obama ile Abbas, Filistin Devlet Başkanlığı Sarayı'nda iki saati aşkın süre görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Obama, burada yaptığı konuşmada, 5 yıl önce geldiği Ramallah'ı tekrar ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu, ziyareti sırasında hem şehirdeki ilerlemeyi hem de zorlukları görme fırsatı yakaladığını söyledi.

Obama, ''Ramallah'a döndüm, çünkü ABD bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor. Filistinliler, işgalin son bulmasını, özgürce ve güvende hissederek hareket ve seyahat etmeyi hak ediyor. Filistinliler, haklarına saygı duyulduğu, yarının bugünden daha iyi olacağı bir geleceği hak ediyor'' diye konuştu.

''Filistinliler, kendilerine ait bir devleti de hak ediyor'' diyen Obama, Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad'ın Filistin'de kurumların inşa edilmesi sürecinde gösterdikleri çabaları övdü.

Obama, ABD'nin, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin yaşam şartlarını iyileştirmek için destek veren en büyük donör olduğunu da kaydetti.

Filistin yönetiminin yolsuzlukla mücadelede artık daha etkin ve daha şeffaf bir rol oynadığını belirten Obama, Filistin güvenlik güçlerinin de daha profesyonel hale geldiğini ifade etti.

Bu ilerlemelerin, mevcut zorlayıcı şartlara rağmen başarıldığına dikkati çeken Obama, ''Bütün bunlar Gazze'deki pek çok Filistinlinin çektiği acıya tezat oluşturuyor, çünkü Hamas şiddete son vermek istemiyor'' diye konuştu.

''Filistin'i yukarılara çıkarmak yerine, İsrail'i parçalara ayırmak'' niyetinde olanların bulunduğuna işaret eden Obama, ABD'nin Filistin'e desteğinin süreceğini, ek bir yardım sağlanmasını öngördüklerini belirtti.

Obama, ''Bunları, geleceğin Filistin devletine yapılan yatırımlar olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

-''Barıştan vazgeçemeyiz''

Abbas'la görüşmesine ilişkin olarak Obama, ''Sayın Abbas'a, ABD'nin, Filistin ve İsrail halklarından oluşan iki devlet vizyonunu gerçekleştirme yönündeki bağılığını tekrarladım'' dedi. Obama, İsrail'in yanında Filistinlilerin evi olan bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletini öngördüklerini söyledi.

''Bunu başarmanın tek yolu, tarafların kendi aralarında doğrudan görüşmeleri yürütmelerini sağlamak. Bu işin kısa bir yolu yok'' diyen Obama, önlerindeki zorlu konuları, devam eden yerleşim faaliyetleri, Filistinli tutuklular ve Kudüs'teki kutsal yerlere giriş olarak sıraladı.

''Mesajım şu; vazgeçemeyiz, ne kadar zor olursa olsun barıştan vazgeçemeyiz'' dedi.

Her iki tarafın da üzerinde uzlaşabileceği adımları tespit etmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Obama, ''Mevcut durum ne kadar zor da olsa, yönetimim çaba göstermeye devam edecek. Barış arayışından vazgeçemeyiz. Tehlikede olan çok şey var. Eğer başaracaksak, şimdiye kadar ilerleme getirmemiş bazı formül ve alışkanlıklardan kurtulmalıyız '' dedi.

''İki halk ve iki komşunun barış içinde yaşaması hedefimize ulaşacağımıza eminim'' diye konuşan Obama, genç Filistinlilerin gelecek için umutları olduğunu vurguladı. Obama, ''Vazgeçemeyiz, çünkü genç Filistinliler ve İsraillilerin bir geleceğe ihtiyacı var'' dedi.

Barack Obama, ''Değişim zaman alır, ama mümkündür'' ifadesini kullandı.

-''Yerleşim yerleri katkı sağlamıyor''

İki tarafla da görüştükten sonra süreçle ilgili ne düşündüğünün ve İsrail'in Batı Şeria'da yürüttüğü yerleşim faaliyetlerine ilişkin görüşünün sorulması üzerine Obama, yerleşim konusuna rağmen iki devletli çözümün mümkün olduğuna inandığını söyledi.

''Eski sorunlara barışçıl çözümler bulmak ve her iki taraf için yeni olanaklar yaratmak adına bu elimizdeki en iyi ve de tek şans'' diyen Obama, her iki tarafın da girişimci ruha sahip olduğunu ve bölge ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Sürecin zor ancak mümkün olduğunu yineleyen Obama, doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılmasının öneminin altını çizdi.

Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetinin süreçteki sorunlardan biri olduğunu ifade eden Obama, konuyu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüştüğünü belirterek, ''ABD'nin politikası şudur; devam eden yerleşim faaliyetlerinin barış sürecine katkı sağladığını, uygun olduğunu, süreci ileriye taşıdığını düşünmüyoruz'' dedi.

-''Müzakerenin anlamı olmaz''

Sorunun hemen çözülemeyeceğine işaret eden Obama, ''Öte yandan, doğrudan müzakerelerin, ancak her konu çözüme kavuşturulduktan sonra başlatılması beklenirse, o zaman müzakerenin anlamı olmaz'' ifadesini kullandı.

Yerleşim faaliyetleri ve barış sürecine ilişkin bir başka soru üzerine Obama, ''Eğer konuşmaya başlamak için bile her şeyin doğru olmasını beklersek, konuya daha geniş olarak hiçbir zaman bakamayız'' diyerek, sorunların temelindeki iki önemli noktanın, Filistinlilerin egemenliği ve İsrail'in güvenliği olduğunu vurguladı.

Yerleşim faaliyetlerinin de önemli bir konu olduğunu kaydeden Obama, egemenlik ve güvenlik konularının çözülmesinin, yerleşim sorununu da çözeceğini belirtti.

Tarafların karşılıklı güven tesisinin önemine de değinen Obama, her iki tarafın da görüşlerini almayı sürdürdüğünü, ABD'ye döndüğünde edindiği gözlemleri ilgililerle değerlendireceğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi