Afganistan'da Dostum'un komutanının tutuklanmasına tepkiler

Cüzcan, Faryab, Belh, Samangan ve Sari Pul vilayetlerinde binlerce kişi, hükümete karşı protesto gösterisi düzenledi

Afganistan'da Dostum'un komutanının tutuklanmasına tepkiler

Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı ve Cümbüş Partisi lideri Raşid Dostum'un "en güçlü" komutanı Nizamuddin Kaysari'nin tutuklanması, ülkenin kuzeyindeki Cüzcan, Faryab, Belh, Samangan ve Sari Pul vilayetlerinde binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrinde toplanan kalabalık, ''Kaysari'ye özgürlük'', ''Biz hakkımızı istiyoruz'' sloganları attı.

Göstericiler adına konuşan Mevlevi Abdulhay Hayat, Kaysari'nin serbest bırakılmaması halinde gelecek aylarda yapılacak milletvekilliği seçimini boykot edeceklerini söyledi.

Hayat, göstericiler olarak vilayet merkezindeki tüm dükkanları ve idari binaları kapattıklarını ifade ederek, gösterilerin devam edeceğini belirtti.

Belh vilayetinin merkezi Mezarı Şerif kentinde de binlerce kişi hükümeti protesto ederek, KabilMezarı Şerif Caddesi'ni trafiğe kapattı.

Faryab vilayetinin Andhoy ilçesinde yüzlerce protestocunun, Afganistan'ın en önemli sınır kapılarından biri olan Akine Sınır Kapısı'na giden caddeyi konteynerlerle kapattığı bildirildi.

 Kaysari hakim karşısına çıkacak

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Radmeniş, Kaysari'nin birçok suçtan hakim karşısına çıkarılacağını ve kararı da mahkemenin vereceğini kaydetti.

Dostum'un en güçlü komutanı Nizamuddin Kaysari, pazartesi akşamı Faryab'ın merkezi Maymana şehrindeki Birinci Tugay Komutanlığında komando güçlerince tutuklanarak askeri uçakla başkent Kabil'e gönderilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz