Almanya Nitelikli İşçi Göç Yasası Yürürlüğe Girdi

Almanya'nın Vasıflı İşçi Göç Yasası'nın ikinci aşaması 1 Mart 2024'te yürürlüğe girerek birçok vasıflı yabancı işçinin ülkeye yerleşip uzmanlık alanlarında çalışmasının önünü açtı.

Almanya Nitelikli İşçi Göç Yasası Yürürlüğe Girdi

Almanya Nitelikli İşçi Göç Yasası yürürlüğe girdi. Almanya'nın Vasıflı İşçi Göç Yasası'nın ikinci aşaması 1 Mart 2024'te yürürlüğe girerek birçok vasıflı yabancı işçinin ülkeye yerleşip uzmanlık alanlarında çalışmasının önünü açtı.

Almanya Nitelikli İşçi Göç Yasası Yürürlüğe Girdi

İlk aşama Kasım 2023'te uygulamaya konmuş ve temel olarak AB Mavi Kart ve vasıflı işçilere yönelik kolaylıkları içermiş olsa da, yeni aşama, yabancıların iki yıl süreyle çalışmak üzere Almanya'ya gelmelerinin mümkün kılınması da dahil olmak üzere çok sayıda değişiklik getiriyor. 

Schengen Visa Info’nun haberine göre, yasanın üçüncü aşaması ise 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek ve iş arama fırsatı kartını da içerecek.

Mart ayı itibarıyla yürürlüğe giren yasa kendi alanında iki yıl ve daha fazla deneyime sahip olan ve ülkesi tarafından tanınan bir mesleki veya üniversite diplomasına sahip kişilerin Almanya'ya taşınarak bu alanda istihdam edilmesine olanak sağlayacak. Aynı zamanda vasıflı işçiler ebeveynlerini Almanya'ya getirebilecek. Ayrıca artık eşlerini ve çocuklarını getirirken yeterli yaşam alanına sahip olduklarını kanıtlamaları da gerekmeyecek.

Sağlık ve hemşirelik meslekleri gibi bazı belirli sektörler için niteliklerin tanınması hâlâ gerekli olacaktır. Ancak, tanınma sürecini daha önce olduğu gibi kendi ülkelerinden değil, Almanya'ya geldikten sonra başlatabilecekler. Aynı zamanda, üç yıldan az düzenlenmiş hemşirelik eğitimi almış AB üyesi olmayan hemşireler de sağlık ve bakım sektöründe çalışabilecek.
Öğrenciler artık yarı zamanlı işlerde çalışmalarına izin verileceği için Nitelikli İşçi Göç Yasasının ikinci aşamasından da yararlanacaklar. Ayrıca mesleki yeterliliklerinin tanınmasına yönelik prosedürleri tamamlamaları için onlara daha fazla süre verilecek. Mesleki eğitimde öncelik sınavı da kaldırılacak.

120 tam gün veya 240 yarım gün olan yıllık çalışma süresi hesabı, 140 tam güne veya 280 yarım güne çıkarılacak. Veya alternatif olarak öğrenciler haftada 20 saate kadar çalışabilecekler. Aynı zamanda tüm çıraklık kademeleri için haftada 20 saate kadar ikinci bir işe girilmesi mümkün olacak.

Almanya Nitelikli İşçi Göç Yasası yürürlüğe girdi; konuya dair başvurular için iş ajanslarını arayabilirsiniz. 
 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler