Almanya'dan Patriotlara onay

Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere, Suriye'deki çatışmanın Türkiye'ye sıçramasını istemediklerini söyledi.

Almanya'dan Patriotlara onay

Maiziere, Savunma Bakanlığı'nda Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile birlikte Türkiye'ye Patriot sistemlerinin gönderilmesine onay veren bakanlar kurulu toplantısından sonra bir basın toplantısı düzenleyerek konu ile ilgili bilgi verdi.

NATO kapsamındaki göreve Almanya'nın 2 Patriot bataryası ile katılacağını, bu görevin ABD ve Hollanda ile birlikte hazırlandığını ifade eden Maiziere, Hollanda ve ABD'nin de göreve aynı ölçüde katılacaklarını, komutanın da Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda (SAKÖR) olacağını belirtti.

Türkiye'nin desteklenmesinin savunma amaçlı olduğunu vurgulayan Maiziere, Almanya'nın onayında bu görevin hiç bir şekilde uçuşa yasak bölgeye hizmet etmeyeceğinin yer aldığını kaydetti.

Patriot bataryalarını kullanan 170 askerin yanı sıra lojistik, sağlık ve diğer konularda destek verecek personelin de görev kapsamında olduğunu ifade eden Maiziere, toplam 350 personelin bu göreve katılacağını belirtti.

Maiziere, Bakanlar Kurulu'nun verdiği onayda asker sayısı üst sınırının 400 olarak belirlendiğini, 50 personeli de yedek olarak düşündüklerini ifade etti.

Bu görevin 31 Ocak 2014 tarihine kadar sınırlı olduğuna işaret eden Maiziere, askerlerin bölgede ne kadar kalacaklarının oradaki duruma bağlı olduğunu, bu görevin erkenden bitmesini hedeflediklerini bildirdi.

Almanya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden Maiziere, ''Suriye'deki çatışmanın Türkiye'ye sıçramasını istemiyoruz. Almanya hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmeye hazır'' dedi.

Dışişleri Bakanı Westerwelle de, ciddi bir durumdan dolayı ciddi bir karar aldıklarını, bunun rutin bir durum olmadığını belirterek, bundan dolayı Federal Meclis'in de askerlerin bu göreve gönderilmesi için onayını istediklerini ifade etti.

İttifak içinde olduklarını, ihtiyaç duyulduğunda dayanışmanın ittifak içinde gösterilmesi gerektiğini belirten Westerwelle, Suriye'de çatışmadan dolayı Türkiye'de insanların öldüğünü, Türkiye'ye bombaların düştüğünü hatırlattı.

Westerwelle, görevin savunma amaçlı olduğunu da yineledi.

Suriye'yi kimyasal silah kullanmaması yönünde uyaran Westerwelle, kimyasal silahların kullanılması durumunda BM'de yeni bir durumun ortaya çıkacağına inandığını, Rusya ve Çin'in tutumlarını gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz