Görüş Bildir

Bağış Suriye'deki gelişmelere değindi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Suriye'nin kuzeyinde PKK'yla ilişkili birtakım yapılanmaların ortaya çıkmasına değinerek, "Hiç kimsenin bir şey kurduğu da yok, kurabileceği de yok.

Bağış Suriye'deki gelişmelere değindi

Sadece şu kargaşada, bulanık suda balık avlamaya çalışıyorlar. Sular durulur, o balıkların hepsi de kıyıya vurur" dedi.

Bakan Bağış, dün geldiği Belçika'da iftar ve sahuru Türklerle birlikte yaparak, Beringen Fatih Camii'nde teravih namazını kıldı. Burada vatandaşlarla sohbet eden Bağış, karşılaştığı manzara karşısında "Maaşallah Türkiye'yi buraya taşımışsınız" dedi.

Bakan Bağış, "İlk gelenlerin çektiği çileler meyvesini vermeye başlamış. O gelenler ne sıkıntılar yaşadılar, şu karşıdaki maden ocağının, fabrikanın yanında, daracık yerlerde kimbilir ne zorluklarla iftarlarını, sahurlarını yaptılar, teravihlerini nasıl kıldılar? Bunlar kolay olmadı. Ramazan tefekkür ayıdır, biraz düşünmek gerekir. Sizler de bir düşünün, 50 yıl evvel bu toplum neredeydi, şimdi nerede, 50 yıl sonra nerede olmalı?" dedi.

Bu kapsamda Belçikalı Türklerden çocuklarının eğitimlerine büyük önem vermelerini isteyen Bağış, "İnşallah sizin çocuklarınız daha da ileriye gidecek. Bunun da formülü eğitim. Onsuz olmuyor, ne yapıp edeceğiz, her yavrumuzu okutacağız" şeklinde konuştu.

Belçika din hizmetleri müşaviri ve Diyanet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Halife Keskin'in bu ülkedeki Türk gençlerinin üniversite bitirme oranının yüzde 2'nin altında bulunduğunu bildirmesi üzerine bunun yeterli olmadığını vurgulayan Bağış, "Benim gençliğime bu yakışmaz. Bizim gençlerimizin yüksek öğrenimlerine devam edip, diplomalarını alıp bu ülkenin kilit noktalarına gelmesi lazım. Biz bu ülkede daha fazla siyasetçi, gazeteci, hukukçu, doktor, mühendis istiyoruz. Diğerlerine de saygımız var, onlar da elinin emeğiyle, alnının teriyle helal para kazanıyor ama zinciri kırabilmemiz için eğitime önem vermemiz lazım" ifadelerini kullandı.

-"10 bin avro için vatandaşlıktan çıkılmaz"-

Gençlerden bedelli askerlik ücreti olarak belirlenen 10 bin avronun düşürülmesi yönünde yoğun talepler alan Bağış, şunları söyledi:

"Sizlere bir hesap yapayım, karlı çıkarsınız. Eskiden (dövizle askerlik bedeli olarak) 5 bin avro veriyordunuz. Üzerine uçak bileti alıyordunuz. Üzerine, giderken eşe dosta akrabaya hediye alıyordunuz. Oraya 28 günlüğüne gidiyordunuz, yiyip içiyordunuz, hastasonu dışarı çıkıp para harcıyordunuz. Hepsini topla bu iş sana 15 bin avroya geliyordu. Biz yüzde 30 indirim yaptık, 10 avro veriyorsunuz hiç gitmiyorsunuz.

Bu 10 bin avronun tek kuruşunun devletin cebine gitmediğini de bilin. Bunun tamamı şehitlerimizin akrabalarına, geride kalan çoluk çocuklarına ve gazilerimize gidiyor. Bedelliden toplanan paralarla memur ve işçi maaşlarının ödenmesi, başka amaçlarla kullanılması eskidendi. Şimdi bunun tamamı ayrı bir fona gidiyor, üzerine 2 katını devlet koyuyor ve buradan sosyal yardımlar, özürlüler, gaziler ve şehit yakınları yararlanıyor."

Bağış, "Benim vatandaşıma 10 bin avro içi vatandaşlığı terketmek yakışmaz" dedi.

-"Bulanık suda balık avlamaya çalışıyorlar"-

Egemen Bağış, Suriye'nin kuzeyinde son günlerde PKK'yla ilişkili bazı yapılanmalar ve olaylar meydana gelmesine ilişkin olarak da, "Türkiye hiçbir zaman meydanı boş bırakmaz. Türkiye büyük devlettir. Hiç kimsenin bir şey kurduğu da yok, kurabileceği de yok. Sadece şu kargaşada, bulanık suda balık avlamaya çalışıyorlar. Sular durulur, o balıkların hepsi de kıyıya vurur" ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi