Bahtiyar'dan Barzani'ye uyarı

KYB yönetimi: "Kürtler ortak hareket etmeli"

Bahtiyar'dan Barzani'ye uyarı

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) üst düzey yöneticilerinden Molla Bahtiyar, Irak'taki son siyasi gelişmeler konusunda, Kürt lider Mesud Barzani'ye uyarılar içeren bir mektup gönderdi.

KYB'nin resmi yayın organlarından Kürdistani Newe gazetesinde, partinin siyasi büro üyesi Bahtiyar'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani'ye gönderdiği mektup yayımlandı.

KYB'nin kurmaylarından olan Bahtiyar, mektubunda Barzani'ye hitaben, "Maliki'nin gitmesi konusunda seninle aynı safta duranların demokrasiye ve anayasanın 140. maddesine karşı olduklarını unutma" dedi. Bahtiyar bu ifadeleriyle, Barzani'nin, Kerkük ve diğer ihtilaflı bölgeler konusunda Kürtlerin taleplerine karşı çıkan Irakiye grubu ve Sadr Hareketi ile birlikte hareket etmesine göndermede bulundu.

Bahtiyar, mektubunda Mesud Barzani'nin, Nuri el-Maliki'ye güven oyunun verip vermeyeceği konusunda 3 ay kararsız kaldığını ve daha sonra baskılar üzerine ikna olduğunu öne sürerek, "Bugün Maliki'nin gitmesini isteyenler, Kürtlerin haklarını engellemek isteyenlerdir" dedi.

Bahtiyar, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Sizin de bildiğiniz gibi bugün sizinle aynı safta duran siyasi gruplar, Irak Anayasası'nda, Kürtlerin haklarını koruyacak 140. maddeye ve demokrasiye en çok karşı çıkanlardır. En iyi yönleri, anayasanın bu maddesine karşı olduklarını gizlememeleridir. Hatta, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de siz ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani olmasaydı şu an zindanda olacaktı; buna karşın Haşimi söz konusu maddeye karşı olduğunu demeçlerinde açıkça dile getirmiş bir kimsedir. Mevcut şartlar altında aramızdaki 'Stratejik Ortaklık' korunmaz ve beraberce hareket etmezsek, o zaman bize karşı olanlar hakkımızda kamuoyunda olumsuz izlenim yaratırlar. Biz böyle bir izlenimin yaratılmasına asla izin vermemeliyiz."

KYB'nin toplantısı

Öte yandan KYB yönetimi, Irak Cumhurbaşkanı ve partinin lideri Celal Talabani başkanlığında dün Süleymaniye'de acil olarak toplandı. Toplantıda, Irak'ta devam eden siyasi kriz görüşüldü. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, "Kürtlerin birlikte haraket etmesi gerektiği çağrısı" yapıldı. Açıklamada, "Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin tutumu, farklı görüşlere rağmen, Kürtlerin tek vücut olması ve aynı safta durmaları gerektiğidir. Siyasi krizden çıkmak için için tüm taraflarla fikir alış verişi sürdürülecektir. Görüşmelerimiz özellikle anayasaya ve anlaşmalara bağlı kalacak olanlarla devam edecektir" denildi.

Bu arada KYB Sözcüsü Azad Cündiyani, Cumhurbaşkanı Talabani'nin siyasi kriz konusunda cumhurbaşkanlığı makamına gönderilen mektuplara yakında yanıt vereceğini belirtti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz