Bakan Bozkır: Biz AB'ye para kazanmak için girmiyoruz

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB), para kazanmak ve ekonomik olanaklardan yararlanmak için girmeyeceğini belirtti.

Bakan Bozkır: Biz AB'ye para kazanmak için girmiyoruz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bugün sabah saatlerinde Yüksek Hızlı Tren ile Ankara'dan Konya'ya geldi. Bakan Bozkır ilk olarak Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Ardından tarihi Alaaddin Camii, Karatay Müzesi ile Yazma Eserler Müzesi'ni ziyaret etti.
Valilik tarafından '18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü' yüzünden düzenlenen yemeğe katılan Bakan Bozkır, burada şehit aileleriyle buluştu.
Bakan Bozkır daha sonra, bakanlığı tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen 'Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ve Türkiye'nin yeni AB stratejisi' konulu sivil toplumla diyalog toplantısına katıldı.

''AB SÜRECİ OLMASIYDI,REFORMLARIN YAPILMASI SON DERECE GÜÇTÜ''

Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu temsilcilerine seslenen Bakan Bozkır, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün önemine değindi. Türkiye'nin AB üyesi olsa da, olmasa da çok şey kazandığını belirten Bakan Bozkır, ''AB üyesi olalım veya olmayalım, bu sürecin devamında Türkiye çok şeyler kazanmıştır. Öncelikle demokratik sürecimizde atılan adımlar, AB süreci olmasaydı kolay atılmazdı. Anayasamızın 3’de 2’si değiştirildi. Yeni bir medeni kanunumuz, ceza kanunumuz, borçlar ve ticaret kanunumuz var. 1980 askeri darbesinin sonrasında bu darbe anayasasıyla birlikte getirilen ve özgürlüklere kontrol getirme temayülünde olan bütün düzenlemeler aslında bugün hemen hemen değişmiş vaziyette. Ama bu süreçte Avrupa Birliği süreci olmasaydı, Avrupa Birliği kelimesi olmasaydı, demokratik reformların yapılması son derece güçtü'' diye konuştu.

''AB'YE PARA KAZANMAK İÇİN GİRMİYORUZ''

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, para kazanmak ve ekonomik olanaklardan yararlanmak için girmeyeceğini belirten Bakan Bozkır, şunları söyledi:
''Bugün artık Avrupa Birliği’ne biz, para kazanmak için, ekonomik olanaklardan yararlanmak için girmiyoruz. Öyle bir arzumuzda artık yok. Çünkü bugün girsek, Avrupa Birliği’nin 28 ülkesi içinde 22’sinden çok daha iyi ekonomik şarta sahip, güce sahip bir Türkiye’den bahsediyoruz. Ama niçin AB sürecini devam ettirmek istiyoruz. Çünkü 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutlarken, inşallah 500 milyar dolarlık bir ihracattan, 2 trilyon dolarlık bir Türkiye’den 25 bin dolarlık kişi başına milli gelirden, bahsederken aynı zamanda AB sürecinin bize sağlayacağı demokrasimizin daha iyi olması çevre, gıda güvenliği, eğitim, sosyal haklarda çok daha iyi bir Türkiye olmasını arzu ettiğimiz için biz bu süreçte bulunuyoruz. Bütün bu konularda çok uzun zamandır çalışarak belli bir noktaya gelmiştir ve inşallah 2-3 yıl içinde biz Türkiye’yi müktesebat bakımından olsun, uygulamalar bakımından olsun Avrupa Birliği’nin aynı seviyesine getirmeyi arzuluyoruz. Bunu başaracağımıza olan inancımızda sizlerle bir araya geldikçe güçleniyor.''
Bakan Volkan Bozkır’ın yaptığı konuşmanın ardından Akşehir Yörük ve Türkmen Derneği üyeleri tarafından ‘Yörük şalı’ ve Nasreddin Hoca figürlü rakamlarının yeri normaline göre ters olan saat hediye edildi. 'Nasreddin Hoca Saati' adı verilen saati alan Bakan Bozkır, ''Yörük giysisini, onurla bugün taşımaktan gurur duyuyorum. Çok teşekkür ediyorum. Bu tersine çalışan saati de Avrupa Biriliği sürecimizde kullanacağız. Bundan emin olabilirsiniz'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler