Bakan Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin, "Hangi yaptırım kararı olursa olsun, Amerika'dan hangi açıklama gelirse gelsin, biz S-400'ü aldık ve artık S-400'ün Türkiye'ye ne zaman teslim edileceği konuşuluyor." dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  ve Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Richard Sezibera, Dışişleri Bakanlığındaki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile G-20 marjında Japonya'da görüşecekleri konusunda teyitleştiklerini belirterek, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, ortak komisyon ve bu çekilme kararıyla ilgili güvenli bölgenin oluşturulması ve İdlib'in yanı sıra birçok konunun görüşmede ele alınacağını söyledi.

Türkiye'nin, F-35 programının bir ortağı olduğuna ve bugüne kadar 1 milyar dolardan fazla maddi katkı sağladığına dikkati çeken Çavuşoğlu, ABD'nin attığı adımların ortaklık anlaşmasına ve hukuka uygun olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, ABD'nin S-400 ile ilgili tutumunu anlamakta zorluk çektiklerinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Cumhuriyeti özgür ve bağımsız bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti Amerika ya da herhangi bir ülkenin al dediği zaman bir ürünü alacak ya da alma dediği zaman almayacağı bir ülke değil artık. O yüzden hangi yaptırım kararı olursa olsun, Amerika'dan hangi açıklama gelirse gelsin, biz S-400'ü aldık ve artık S-400'ün Türkiye'ye ne zaman teslim edileceği konuşuluyor. Bununla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bizim bu süreçten, S-400 alımından vazgeçmemiz mümkün değil çünkü Türkiye'nin acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacı var."

Ankara'ya yaptığı ziyaret kapsamında son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Richard Sezibera, Çavuşoğlu ile görüşmesinde hem bölgesel hem uluslararası konularda yapılacak iş birliklerini değerlendirdiklerini belirtti.

Sezibera, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde ne gibi gelişmeler yaşandığını da ele aldıklarını belirterek, bu kapsamda Ruanda ve Türkiye'nin iş birliği yapabileceklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin yakın zaman önce başlasa da hızlı bir ivme kazandığına dikkati çeken Sezibera, Çavuşoğlu'nun 3 yıl önce Ruanda'ya gerçekleştirdiği ziyareti anımsattı.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Sezibera, iki ülke arasında diplomatik, hizmet ve servis pasaportlarına vize muafiyeti öngören bir anlaşma imzaladıklarını belirterek, "Nihayetinde tüm pasaportlar için vize gerekliliğini ortadan kaldıracağımızı düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Türk Hava Yollarının (THY) Ruanda'ya direkt uçuşları olduğuna dikkati çeken Sezibera, bu uçuşlar sayesinde iki ülke arasındaki ziyaretlerin hızlanacağını kaydetti.

Sezibera, Ruanda'nın son derece güvenli bir ortam içinde geniş ürünler sunduğunu belirterek, "Türkiye'deki turistlerin de mutlaka Ruanda'yı destinasyon olarak tercih etmelerini arzu ederiz." diye konuştu.

İkili ilişkilerin sadece hükümetler arasında değil, parlamentolar, halk ve iş dünyası arasında da sürdürüldüğünü söyleyen Sezibera, "Ekonomik iş birliği elbette Türkiye ile ilişkilerimizin omurgasını oluşturuyor. Ruanda, Türkiye için en önemli doğrudan yatırım yerlerinden bir tanesi. 387 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz ve aynı zamanda Türkiye, Ruanda'da bin 177 kadar istihdam sağlamış durumda." dedi.

Sezibera, Türkiye'nin Ruanda'da inşaat, hizmet, madencilik ve enerji alanında önemli yatırımlar yaptığını ve bundan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bir Türk firmasının Ruanda'nın 100 megabaytlık bir enerji santrali kuruyor olması bizim için çok büyük bir memnuniyet. 358 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirecekler." diye konuştu.

Bu nedenle Ruanda'da Türk iş dünyası için önemli fırsatlar olduğunu vurgulayan Sezibera, iki ülkenin birlikte yapabileceği çok şey olduğunun altını çizdi.

Sezibera ayrıca Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a davetiye gönderdiğini belirterek, uygun bir zamanda Erdoğan'ı ülkelerinde ağırlamak istediklerini bildirdi.

"AFRİKALILAR İÇİN SON DERECE HEYECANLI SÜREÇLERDEN GEÇİYORUZ"

Sezibera, Ruanda'da 25 yıl önce gerçekleşen soykırımın ardından önemli gelişmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu sürecin ardından Ruanda, çok ciddi bir ilerleme gösterdi. Son 10 sene içinde, yılda ortalama olarak yüzde 7-8'lere varan büyüme oranlarını gerçekleştirebildik." diye konuştu.

Mevcut durumda Ruanda'nın dünyada en hızlı büyüyen 6 ülkeden biri olduğuna işaret eden Sezibera, kadınların ülke ekonomisinde önemli rol oynadığını vurguladı. Sezibera, hem Afrika'ya hem dünyanın geri kalanına açık kapı politikası uyguladıklarını anlattı.

Sezibera, Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması'nı ilk imzalayan ülkelerden birinin Ruanda olduğunu kaydederek, "Afrikalılar için son derece heyecanlı, ilginç süreçlerden geçiyoruz." dedi.

Türkiye'deki ticaret dünyası ve iş adamlarını da Afrika'ya davet eden Sezibera, "Türk iş adamlarının Afrika'da gelişen bu sürece katkıda bulunmalarını ve bu süreçten faydalanmalarını arzu ederiz. Herhangi bir şekilde yardıma ihtiyacınız olursa Ruanda her zaman sizlere bu desteği vermeye hazır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz