Barzani Bağdat'a gidiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, "petrol ihracı ve bütçe sorununa çözüm bulmak" amacıyla bugün Bağdat'a gideceği bildirildi.

Barzani Bağdat'a gidiyor
IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi yaptığı yazılı açıklamada, Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani'nin de aralarında bulunduğu heyetin, Bağdat'ta merkezi hükümet yetkilileriyle görüşeceğini belirtti.

Dizayi, açıklamasında şunları kaydetti:

"Kürdistan yönetimi, Bağdat ile yaşadığı sorunları daima diyalog ve karşılıklı müzakere yoluyla çözmeyi arzulamaktadır. Tarafların rızasına olacak bir sonucun elde edilmesini temenni ediyoruz. Ön anlaşma sonucu doğan olumlu havayı da büyük bir kazanım olarak değerlendiriyoruz. Başbakanımız ile Irak Petrol Bakanı'nın imza attığı anlaşma, olumlu atmosferin oluşmasını sağladı. Kürdistan bölgesi heyeti, bunun üzerine ilk adımı atarak yarın Bağdat'a ziyaret gerçekleştirecek. Ziyarette diyalog ve müzakere kapıları açılacak. Yapılacak fikir alışverişinden sonra aklı selimin galip gelmesini diliyoruz. Umarız sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atılır ve nihai anlaşma sağlanır."

Bağdat'la yaşadıkları sorunun bir toplantıda çözülemeyeceğini vurgulayan Dizayi, "Tüm dosyalar bir ziyarette halledilemez. Yapılacak görüşmeler ve müzakereler, bütün sorunların bir kerede çözüleceği anlamına gelmiyor. Kimse de böyle bir beklenti içinde değil. Ancak diyalog kapılarının açılması ve görüşmelerin başlaması nedeniyle kalıcı anlaşmaya ulaşmayı ümit ediyoruz. Sonucun Kürdistan bölgesi ve Irak halklarının çıkarına olması en büyük temennimizdir" ifadelerini kullandı.

Bağdat ile Erbil, petrol ihracı ve bütçe paylaşımında yaşadıkları sorunları çözmek için 13 Kasım'da uzlaşmaya varmıştı. Buna göre Irak hükümeti, Kürt yönetimine bütçe payı olarak ilk etapta 500 milyon dolar göndermeyi, Erbil ise bunun karşılığında Ceyhan'daki petrolün günlük 150 bin varilini Bağdat'a vermeyi kabul etmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz