Görüş Bildir

Barzani; Halepçe bir soykırımdı!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, ''Saddam Hüseyin, Kürtleri yok etmek için sistemli bir çalışma yürüttü. Kimyasal silah kullanarak bizleri yok etmeye çalıştı'' dedi.

Barzani; Halepçe bir soykırımdı!

Saad Abdullah Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Enfal harekatı ve Halepçe katliamının 25. Yıldönümü'' konferansında konuşan Barzani, Kürtlere karşı Irak hükümeti tarafından gerçekleştirilen Enfal hareketinin aslında 1988'den önce başladığını söyledi.

Enfal hareketi kapsamında 4 bin 500 köyün yıkıldığını ve 182 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Barzani, özellikle 1988'de 182 bin kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Öldürülen bu insanların çoğunun mezarının bulunamadığını ifade eden Barzani, ''Bugüne kadar 3 bin kişinin mezarını bulabildik, ancak aramalarımız devam ediyor'' şeklinde konuştu.

-''Biz bu yapılanları sonsuza kadar unutmayacağız''-

1991'de hükümetlerini kurduklarında bölgedeki hiçbir Irak askerine dokunmadıklarını, aksine evlerini açarak onları kucakladıklarını dile getiren Barzani şunları kaydetti:

''Enfal hareketini şimdiki Irak hükümeti yapmadı tabi, eski rejim hükümeti yaptı. Biz bu yapılanları sonsuza kadar unutmayacağız. Yönetim olarak Irak Parlementosu'nda Kürtlere karşı yapılan Enfal hareketini ve eziyetleri anlattık. Bu olay insanlar tarafından hep hatırlanacak. Enfal'ı Saddam da tek başına yapmadı, dışarıdan büyük destek sağlandı, uçak verildi, silah verildi kendisine. Mesela Saddam'a kimyasal silahlar verildi. O da bu kimyasalları Halepçe'de kullandı. 5 bin insanımızı kaybettik bu olayda.''

Söz konusu yok etme çabalarının kendilerini daha güçlü bir millet haline getirdiğini savunan Barzani, ''Bu zalimlerin karşısına daha da güçlenerek ve tek yumruk olarak çıktık. Bizim bu mücadelemiz, dünyada zulme uğrayan tüm milletlere örnek olmalı'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından geleneksel Kürt müziği konseri verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi