Barzani'den Maliki'ye heyet

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Başbakan Nuri el-Maliki arasındaki gerginliğin sonlandırılması için taraflar arasındaki görüşmeler sürüyor.

Barzani'den Maliki'ye heyet

IKBY'den bugün Bağdat'a gönderilen heyetin, son zamanlarda "tartışmalı bölgeler"de yaşanan askeri gerilimi ele alacağı ve Maliki'ye bağlı Dicle Harekat Komutanlığı'nın lağv edilmesini isteyeceği açıklandı.

Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani'nin sağlık sorunları nedeniyle IKBY ile Maliki yönetimi arasında kesintiye uğrayan görüşmelerin yeniden başladığı bildirildi.

PEŞMERGE SÖZCÜSÜ

IKBY Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Halgurd Hikmet Mala Ali, bu sabah yeni bir heyetin Bağdat'a gittiğini açıkladı. Halgurd Ali, heyetin Bağdat hükümetinin isteği üzerine gönderildiğini, askeri konuların ele alınacağı görüşmelere Peşmerge Bakanlığı adına Cafer Şeyh Mustafa ve İçişleri Bakanlığı adına da Kerim Sincari'nin katıldığını aktardı.

Irak'ta "tartışmalı bölgeler" olarak adlandırılan Kerkük ile Selahaddin ve Diyala vilayetlerinin bazı ilçelerinde görev yapmaya başlayan Başbakan Maliki'ye bağlı Dicle Harekat Komutanlığı'nın lağv edilmesinin Kürt yönetimi için bir önkoşul olduğunu vurgulayan Halgurd Ali, "Bu isteğimizden vazgeçmiş değiliz" dedi.

MALİKİ’YE SON HEYET

IKBY ile Başbakan Maliki arasında, son yıllarda yönetimin merkezileşmesi, enerji kaynaklarının işletilmesi, "tartışmalı bölgeler" ve Kürt güvenlik güçlerinin görev ve yetki alanı gibi konularda sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz ay, Dicle Harekat Komutanlığı'nın Kerkük ve diğer "tartışmalı bölgeler"de yığınak yapmaya başlaması üzerine taraflar arasında askeri gerilim tırmanmıştı. Cumhurbaşkanı Talabani ve Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'nin girişimleriyle uzlaşma görüşmeleri başlamış ancak sonuç alınamamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz