Biden, Barzani ile bir araya geldi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak gezisi çerçevesinde Erbil şehrinde Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Biden, Barzani ile bir araya geldi

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün sürpriz bir şekilde Irak'ın başkenti Bağdat'a gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, başkentteki temaslarının ardından gece askeri uçakla Erbil şehrine geldi.

Biden, beraberinde kalabalık heyet ile birlikte Barzani’yle görüşmek üzere yoğun güvenlik önlemleri altında Erbil'de bulunan başkanlık köşküne geçti. Burada Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani tarafından sıcak karşılanan Biden basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre taraflar görüşmede terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonu, kentin geleceği, Irak ve Suriye'deki terörle mücadele konuları başta olmak üzere son gelişmeleri ele aldı. Görüşmede, terör örgütü DAEŞ sonrası bölgenin durumu ve Irak'ın bu süreçteki siyasi gereksinimlerini de ele aldıklarına dikkat çekildi.

BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Açıklamada ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın, Peşmergenin terör ile mücadelede ödediği bedel ve Irak'taki siyasi sürecin korunmasıyla istikrarın yeniden sağlanması için ortaya koyduğu tavırdan dolayı Barzani'ye teşekkür ettiği vurgulandı.

Barzani'nin ise diktatörlüğün yıkılması, terörle mücadele konusundaki desteği, Peşmerge güçlerine yönelik askeri ve mali yardımlardan dolayı ABD'ye teşekkür ettiği aktarıldı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat arasında son günlerde derinleşen siyasi kriz çerçevesinde Irak Başbakanı Haydar El Abadi ve Irak Parlamento Başkanı Selim El Cuburi ile Bağdat’ta görüşen Biden’in ardından Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bu çerçevede görüşme yaptığı kaydedildi.

Abadi ile yaptıkları görüşme hakkında açıklama yapan Joe Biden, Musul’a yapılacak geniş çaplı operasyon hakkında görüş teatisinde bulundukların söyledi. Biden'in bölgesel Kürt yönetim ile Irak hükümeti arasında yaşanan krizle ilgili açıklama yapmaması dikkat çeki.

Biden'in ziyareti ABD'nin Kürt yönetimi ile bölgeye gösterdiği ilgi ve hassasiyeti bir kez daha gösterdiği şeklinde yorumlandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz