Görüş Bildir

Bosna Hersek'te Reis-ul Ulema seçimleri

İslam Birliği Meclisi, 23 Eylül'de yapılacak Reis-ul Ulema seçiminde yarışacak 3 adayı belirledi

Bosna Hersek'te Reis-ul Ulema seçimleri

Bosna Hersek İslam Birliği Meclisi, 23 Eylül'de yapılacak Reis-ul Ulema (diyanet işleri başkanlığı) seçimine katılacak 3 adayı belirledi.

İslam Birliği Meclisi'nin bugünkü toplantısında yapılan gizli oylamada, Reis-ul Ulema seçimlerine, Tuzla Müftüsü Husein Kavazoviç, Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç ve Saraybosna Müftüsü Husein Smayiç'in katılmasına karar verildi.

BOSNA HERSEK’TE SEÇİMLER

Bosna Hersek İslam Birliği Meclis Başkanı Safet Softiç, oylamadan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Tuzla Müftüsü Kavazoviç'in 65 oyla en fazla destek gören aday olduğunu, Travnik Müftüsü Abdibegoviç'in 37, Saraybosna Müftüsü Husein Smayiç'in 36 oy alarak seçimlere katılmaya hak kazandığını bildirdi. Softiç, 25 oy alan Doç. Dr. Halil Mehtiç'in, seçime katılamayacağını belirtti.

Sırbistan İslam Birliği Başmüftüsü Muamer Zukorliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlere katılacak 3 adayı belirleme toplantısının demokratik bir ortamda geçtiğini söyledi. Zukorliç, "Oylama gizli yapıldı, oyların sayımı ise açık. Oylamadan önce tüm adaylar programlarını açıkladılar. Hak edenin yeni Reis-ul Ulema olacağından eminim" dedi.

TUZLA MÜFTÜSÜ HÜSEYİN

Oyların büyük çoğunluğunu alan Tuzla Müftüsü Huseyin Kavazoviç de kendisine duyulan güvenden oldukça memnun olduğunu söyledi. Kavazoviç, yeni Reis-ul Ulema seçilip seçilmeyeceğine ilişkin soruya, "Seçim komisyonu çok geniş, bizler programlarımızın seçim komisyonunda kabul görmesi için uğraşacağız. Neticesinde komisyon üyeleri kimin yeni Reis-ul Ulema olacağına karar verecekler" diye cevap verdi.

Halen Bosna Hersek Reis-ul Uleması olan Dr. Mustafa Ceriç, yaklaşık 20 yıldır bu görevi yürütüyor. Tekrar aday olamayan Ceriç, görevini yeni seçilecek İslam Birliği Başkanı'na 19 Kasım'da devredecek.

Bosna savaşı devam ederken 1993'te göreve başlayan Dr. Mustafa Ceriç, hem Boşnaklar hem de bölge Müslümanları için önemli isimler arasında yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi