Bosnalı Sırplardan ''NATO ve AB karşıtı'' posterler

NATO üyeliği ve AB ile müzakereler için çaba gösteren Bosna-Hersek'te Sırp nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde bilboardlardaki ''NATO ve AB karşıtı'' posterler dikkati çekiyor.

Bosnalı Sırplardan ''NATO ve AB karşıtı'' posterler

Türkiye başta olmak üzere uluslararası toplumun NATO üyeliği ve AB ile müzakerelerin başlatılması için büyük önem verdiği Bosna-Hersek'te, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşa neden olan ayrılıkçı Sırplar, bu kez de ülkenin Avro-Atlantik süreci karşıtı kampanya başlattı.

Bosna Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yer alan Doğu Saraybosna ve diğer kentlerde, bilboardlara asılan, ''Avrupa Birliği'ni istemiyoruz'', ''NATO'ya asla, Sırp kardeş'' ifadelerini içeren posterler dikkati çekiyor. Bilboardların bir kısmında ise Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in fotoğrafının da yer aldığı görülüyor. Putin'in fotoğrafıyla birlikte, ''Seçimlerdeki galibiyetinizden dolayı sizi tebrik ediyoruz sayın Başkan'' yazısı da göze çarpıyor.

Bölgede Boşnak ve Hırvatlara karşı 1. ve 2. Dünya Savaşı ile son savaşta büyük katliamlar gerçekleştiren Çetnik hareketinin fikir takipçisi olan ve Lahey'deki mahkemece Bosna Hersek ve Hırvatistan'da işlenen savaş suçlarından yargılanan Voyislav Şeşely'in başkanlığını yaptığı ''Sırp Radikal Partisi''nin (SRS) logosunun da posterler de yer aldığı görüldü.

Radikal Sırplar, Bosna-Hersek ve Kosova'daki savaşın durdurulması için 1999 yılında Sırp saldırılarına karşı bombardıman gerçekleştiren NATO'ya karşı sık sık protesto düzenliyor, Bosna-Hersek'in bu birliğe üye olmasına karşı çıkıyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler