Brüksel’deki terör alarmı ikinci gününde

Paris’teki terör saldırısından sonra Belçika’da terör alarmı seviyesini Cuma günü en yüksek seviyeye çıkaran Belçika’daki alarm bugün de devam etti. Brüksel polisi Paris saldırısı sanığı Salah Abdeslam'ın 'kendini patlatmaya hazır' olduğunu söyledi.

Brüksel’deki terör alarmı ikinci gününde

Brüksel'de "yakın terör tehdidi" alarmı devam ediyor. Terör tehdidi seviyesinin 4'e çıkarılmasının ardından şehirde hayat dururken, bugün yapılan değerlendirmede alarm seviyesinde değişikliğe gidilmedi.

METROLAR BUGÜN DE ÇALIŞMADI

Alarm seviyesinin yükseltilmesinin ardından  alınan terör tedbirleri bugün de devam ederken metrolar ile bazı tramvay hatlarında seferler yapılamadı. Müzeler, alışveriş merkezleri, sinemalar, tiyatrolar, şehir merkezindeki çoğu mağaza, restoran ve kafe kapalı kaldı. Turist yoğunluğuyla bilinen tarihi Grand Place meydanında çok az kişinin bulunduğu, silahlı asker ve polislerin devriye gezdiği görüldü.

SAHİPSİZ PAKET PANİK YARATTI

Merkez tren istasyonunda sahipsiz bir paket, paniğe neden oldu. Güvenlik çemberine alınan bölgede yapılan incelemede patlayıcıya rastlanmadı.

Brüksel'in Schaerbeek Belediye Başkanı Bernard Clerfayt, başkentin hala büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Brüksel bölgesinde, çok tehlikeli eylemler yapabilecek 2 terörist var" dedi. Bunlardan birisinin Paris saldırılarından sonra Belçika'ya geçtiği belirtilen Salah Abdeslam olduğu iddia ediliyor.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, basına yaptığı açıklamada, "Tehlike, Salah Abdeslam'dan daha büyük. Birden fazla şüpheli var. Bu yüzden bu derece tedbir aldık. Durumu dakika dakika kontrol ediyoruz. Gerçek bir tehlike mevcut" dedi.

Paris saldırılarında yer aldığı iddiasıyla her yerde aranan Salah Abdeslam'ın kardeşi Muhammed Abdeslam ise, Fransızca yayın yapan kamu televizyonuna (RTBF) yaptığı açıklamada, ağabeyinden teslim olmasını isteyerek, "Onu mezar yerine hapiste görmeyi yeğlerim" dedi. Ağabeyinin davranışlarının 6 ay önce değişmeye başladığını kaydeden Muhammed Abdeslam, "Ancak radikalleşme işaretleri yoktu. Saldırılar öncesi fikir değiştirip, olaya karışmadığını umuyorum" diye konuştu. Abdeslam kardeşlerden Brahim'in ise saldırılar sırasında üzerindeki bombayı patlattığı belirtiliyor.

Yaklaşık bir milyon nüfusa sahip Brüksel, Avrupa Birliği ve NATO'ya evsahipliği yapıyor.

PARİS'TEKİ BENZER SALDIRIDAN KORKULUYOR

Belçika Başbakanı Charles Michel, terör tehdidinin en yüksek düzey olan 4'e çıkarılma kararının, "Brüksel'de, Paris'tekine benzer saldırı yapılabileceği konusunda somut göstergeler bulunması" nedeniyle alındığını söylemişti. Michel, dün düzenlediği basın toplantısında, halktan tedbirli ve teyakkuzda olmalarını fakat panik yapmamalarını isterken, "birçok kişinin silahlar ve patlayıcılarla muhtemelen birçok yerde saldırılar başlatmasından" korkulduğunu açıklamıştı.

BELÇİKA'DAKİ GÖZALTILAR

Belçika'da, Paris'teki terör saldırılarının ardından yoğun baskınlar gerçekleştirilmiş, 10'dan fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan Hamza Attou and Muhammed Amri, Paris saldırılarının planlayıcısı Abdelhamid Abaaoud'a yardım etmekle suçlanırken, ismi açıklanmayan bir kişi hariç diğerleri serbest bırakılmıştı. İsmi açıklanmayan kişinin kaldığı yere yapılan baskında bazı silahların bulunduğu açıklanmıştı.

GÜVENLİK PAKETİ

Başbakan Michel, perşembe günü 18 maddelik yeni güvenlik önlemleri taslağını açıklamıştı. Paris'teki terör saldırılarına bazı Belçikalıların da karıştığının ortaya çıkmasının ardından gündeme gelen taslakta, 2016 bütçesinde güvenlik için ilave 400 milyon avro kaynak ayrılması öngörülüyor. Taslakta ayrıca, sınır kontrollerinin artırılması, 520 askerin iç güvenlikte görevlendirilmesi, gözaltı süresinin 72 saate çıkarılması gibi teklifler bulunuyor.

Halen 24.00-06.00 saatlerinde yasak olan ev baskını veya aramaların 24 saat yapılabilmesine imkan tanınan taslakta, yurt dışındaki savaş veya çatışmalara katılıp dönenlere hapis cezası verilmesi öneriliyor. Nefret içerikli konuşan din adamlarının sınır dışı edilmesine izin verilen taslağa göre, ruhsatsız dini mekanlar ile nefret söylemi içeren internet siteleri kapatılabilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz