Çadır kentler yenileniyor

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı gün geçtikçe artarken, barınmaları için yeni çadır kentlerin kurulmasına devam ediliyor.

Çadır kentler yenileniyor

Ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye gelen 90 binden fazla Suriye vatandaşının bir yılı aşkın süredir her türlü insani yardım ihtiyacı karşılanıyor.

Suriyeliler, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1 olmak üzere 8 çadır kent ve Kilis'te 12 bin kişilik konteyner kentte misafir ediliyor.

Ayrıca Suriyeliler kamp merkezlerinin dışında yeni çadır kentler kurulana kadar Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana ve Osmaniye'deki yatılı bölge okulları, öğrenci yurtları ve spor salonlarında barındırılıyor.

Her geçen gün daha fazla Suriyelinin sınırdan sığınma talebiyle gelmesi üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yeni çadır kentler kurulması için çalışma başlatıldı.

Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının yerleştirilmeleri amacıyla Gaziantep Karkamış, Gaziantep Nizip, Kahramanmaraş Merkez ve Osmaniye Cevdediye çadır kentlerinin kurulum çalışmaları devam ediyor.

-10 bin kişi kapasiteli yeni çadır kentler-

Osmaniye'de Cevdetiye beldesindeki İl Özel İdaresi'ne ait 249 dönüm araziye kurulacak çadır kent için 30 iş makinesi, kamyon ve çok sayıda işçi zemin etüdü çalışması gerçekleştiriyor.

Altyapısı da hazırlanan 10 bin kişilik kapasiteye sahip olacağı belirtilen kampın 1 Eylül'e kadar su ve kanalizasyon çalışmalarının tamamlanacağını ifade etti. Osmaniye'de yurtlara yerleştirilen bin 322 Suriyeli bulunuyor.

Nizip'te de çadır kent kurma çalışması yürütülüyor. Gaziantep Valiliği tarafından Birecik Barajı yakınlarında tahsis edilen 250 dönüm hazine arazisi üzerine kurulması planlanan 10 bin kapasiteli çadır kent için iş makineleriyle altyapı çalışması yapılıyor.

İl Özel İdaresi ekipleri ve AFAD teknik personeli tarafından başlatılan çalışmaların en kısa sürede bitirilmesi hedefleniyor.

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde yeni bir çadır kent kurulması için yürütülen çalışmalar da devam ediyor. Gaziantep Valiliği tarafından Karkamış Barajı yakınlarında tahsis edilen 145 dönüm hazine arazisi üzerine kurulması planlanan 10 bin kapasiteli çadır kent için iş makineleriyle altyapı çalışması yürütülüyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Kahramanmaraş'ın Karacasu Mahallesi'ndeki Mobilyacılar Sitesi'ne ait arsa üzerine kurulacak çadır kente ilişkin altyapı çalışmalarının yapıldığı, 10 bin kişilik çadır kentin kısa süre içerisinde hazır olacağı öğrenildi.

-Her türlü ihtiyaca cevap veriyor-

Çadır ve konteyner kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetler verilirken, kamplarda okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar da yer alıyor.

Konteyner kent ve çadır kentlerde Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam ediliyor.

Öte yandan düne kadar Türkiye'ye toplam 92 bin 855 Suriye vatandaşının geldiği, toplam 31 bin 405 Suriye vatandaşının da ülkesine döndüğü belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz