Casuslukla suçlanan Fransız askeri 2 yıl sonra ülkesine döndü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2 yıl önce casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan eski Fransız askeri Juan Remy Quignolot, sağlık durumu nedeniyle serbest bırakıldı ve ülkesine döndü.

Casuslukla suçlanan Fransız askeri 2 yıl sonra ülkesine döndü

Uluslararası Fransız Radyosunun (RFI) haberine göre, Bangui Temyiz Mahkemesi, uzun süredir açlık grevinde olan 57 yaşındaki Quignolot'nun kötüye giden sağlık durumunu gerekçe göstererek salıverilmesine hükmetti.

Gözaltında 16 ay kaldıktan sonra bitkin düşmesi nedeniyle 8 aydır başkent Bangui'deki Fransız Büyükelçiliği revirinde gözetimde tutulan Quignolot, bu sabah saatlerinde Gabon üzerinden Fransa'ya gitti.

Sağlığı el vermediği gerekçesiyle şu ana kadar yargılanmayan eski asker, ülkede casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanıyordu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013'te güvenlik danışmanı olarak çalışmaya başlayan eski Fransız askeri Quignolot, sahibi olduğunu inkar ettiği bir savaş cephaneliğinin önünde fotoğraflandıktan sonra Mayıs 2021'de gözaltına alınmıştı.

 GÖZALTINA ALINMASINDA "WAGNER" İDDİASI

Fransız basını, Quignolot'nun alıkonulmasında bölgedeki Rus paralı asker grubu Wagner'in etkisinin olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan Quignolot'nun serbest bırakılmasında Gabon yönetiminin arabuluculuk yaptığı belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un mart başında Gabon'a yaptığı ziyarette Orta Afrikalı mevkidaşı Faustin-Archange Touadera ile eski Fransız askerinin serbest bırakılması meselesini görüştüğü ifade ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı