Celili: "İran'a yaptırımlar AB'ye zarar veriyor"

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, ülkesine yönelik yaptırımların AB'ye zarar verdiğini söyledi.

Celili:

İstanbul'da yapılan İran ve "5 1" ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin ardından merkezi Lyon kentinde bulunan Euronews kanalına konuşan Celili, görüşmeleri "olumlu bir ilk aşama" olarak değerlendirdi.

Celili, ''15 ay önce yine İstanbul'daki zirvede, müzakerelere devam etmeye hazır olduğumuzu söylemiştim. Biz hazırız. Müzakerelerin, işbirliği platformunda şekillendirilebileceğine inanıyoruz. Şimdi diğer taraf da buna hazır ve biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz'' dedi.

Avrupa Birliği'nin İran'ın potansiyelini kullanamadığını ifade eden Celili, ''Bu yüzden, bugün Avrupalılar hak etmedikleri bir bedeli ödüyorlar. Onlar fırsatları ve imkanları kaçırıyor. Bu da ekonomik durumlarını olumsuz yönde etkileyecek. İran İslam Cumhuriyeti, bugün Avrupa Birliği ülkelerine özellikle enerji ve petrol sektörlerinde ihracat yapabilecek iyi bir kapasiteye sahip. Avrupa Birliği, 70 milyon nüfusa sahip İran'ın pazarını kaçırıyor'' diye konuştu.

Batının İran'a yönelik baskı politikalarının hiçbir zaman olumlu sonuç vermediği görüşünü dile getiren Celili, ''Bugün İran'ın Avrupa'ya ihracat yapabilecek iyi bir kapasitesi var. Ancak yaptırımların, örneğin bankalara uygulanan yaptırımların bedelini yine Avrupalılar ödüyor. İthalat ve ihracat yapamadığımız için, binlerce iş imkanı kaybediliyor'' ifadesini kullandı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz