Çin, Hollanda'yla teknoloji ve inovasyon işbirliğinin devamını umuyor

Çin, Hollanda'nın çip sektöründeki ihracat kısıtlamalarına rağmen iki ülke arasında teknoloji ve inovasyon işbirliğini sürdürmeyi, sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumayı dilediklerini bildirdi.

Çin, Hollanda'yla teknoloji ve inovasyon işbirliğinin devamını umuyor

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang Yi, eylülde göreve gelen Hollandalı mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile telefonda görüştü.

Vang, görüşmede Slot'u yeni görevi dolayısıyla tebrik ederken, Hollanda'nın Çin'e ileri teknoloji çip üretiminde kullanılan donanımların ihracatına kısıtlama getirdiği bir dönemde, iki ülke arasında teknoloji alanında pragmatik işbirliğini sürdürme çağrısında bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin Kovid-19 salgını sonrasında eski ivmesini yakaladığına ve Hollanda'nın Çin'e ihracatında son aylarda büyük artış kaydedildiğine dikkati çeken Vang, "Hollanda'nın bağımsız bir ruhla, özgürlük ve açıklık geleneğine ve uluslararası ticaret kurallarına bağlı kalarak, ekonomi, ticaret, bilim, teknoloji ve inovasyon dahil farklı alanlarda ikili işbirliğini geliştirmek, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için birlikte çaba göstereceğini umuyoruz." dedi.

Vang, Çin'in Hollanda'yı Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde "köprü" olarak gördüğünü vurgulayarak, "Çin ile AB arasında temel bir çıkar farklılığı yok, ortak paydalar farklılıklarımıza ağır basıyor. Çin-AB ilişkileri üçüncü taraflara bağlı, üçüncü tarafların müdahalesine açık olmamalı." ifadelerini kullandı.

Hollandalı Bakan Slot da, Hollanda ile Çin arasındaki bağların güçlü olduğu, Çin'in Hollanda'nın Asya'daki en önemli ticaret ortağı olduğunu belirterek, ilişkilerin eski ivmesini yakalamasından memnuniyet duyduklarını ve kapsamlı işbirliği ortaklığını açık ve pragmatik bir yaklaşımla geliştirmeyi istediklerini kaydetti.

KISITLAMALAR ÖNCESİNDE İHRACATTA PATLAMA

Hollanda'nın ABD ve Japonya'yı izleyerek Çin'e ileri teknoloji çip üretim donanımlarına getirdiği ihracat kısıtlamalarının yürürlüğe girmesi öncesinde, Çinli şirketlerin bu alandaki dış alımlarında büyük artış olduğu kaydedildi.

Çinli çip üreticilerinin, 1 Eylül'de yürürlüğe giren ve 1 Ocak 2024'e kadar "hoşgörü süresine" tabi olacak kısıtlamalar öncesinde Hollanda'dan büyük miktarda çip donanımları satın alarak stok oluşturmaya çalıştığı anlaşılıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Çin şirketlerinin Hollanda'dan litografi makinalarının alımı temmuzda yüzde 1677, ağustosta yüzde 343 ve eylülde yüzde 1850 artış kaydetti. Bu kalemdeki dış alımlardaki artışın hoşgörü süresinin dolacağı yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Hollandalı şirket ASML, Japon Nikon şirketi ile birlikte ileri teknoloji çiplerin yapımında kullanılan fotolitografi makinelerinin en önemli üreticisi konumunda bulunuyor. Bu alanda kendine yeterliliğini geliştirmeyi hedefleyen Çin'in yerli üretim makinaları ise teknolojik olarak henüz o seviyeyi yakalayabilmiş değil.

Kaynak: Diyarbakır Söz