Çin'de toprak feci şekilde çöktü, heyelanda 91 ölü

Çin'in Guangdong vilayetinde hava şartlarından dolayı meydana gelen feci toprak kaymasındaki feci bilanço 91 ölü olarak kayıtlara geçerken, ölü sayısının artabileceği de Şinhua ajansına göre onandı

Çin'de toprak feci şekilde çöktü, heyelanda 91 ölü

Çin'in Guangdong  vilayetinde hava şartlarından dolayı meydana gelen feci toprak kaymasındaki feci bilanço 91 ölü olarak kayıtlara geçerken, ölü sayısının artabileceği de Şinhua ajansına göre onandı

Şinhua ajansının haberinde, ülkenin güneyinde bulunan Guangdong eyaletinin Şıncın kentindeki organize sanayi bölgesinde meydana gelen heyelanda, 59'u erkek ve 32'si kadın olmak üzere 91 kişinin kayıp olduğu belirtildi.

Bölgedeki heyelanda 13'ü alçak bina olmak üzere toplamda 33 binanın toprak altında kaldığı ve 60 bin metrekarelik alanın da 6 metreye kadar varan kalınlıkta çamurla kaplandığı ifade edildi.

Öte yandan heyelanın etkisiyle devlete ait PetroChina'nın Batı-Doğu doğalgaz boru hattında patlama olduğu belirtilirken, patlamayla hasar gören 400 metre uzunluğundaki doğalgaz boru hattın boşaltıldığı ve yerine geçici boru hattı inşa edileceği kaydedildi.

Bölgede bin 500'den fazla ekip ile arama kurtarma çalışmaları devam ederken, şu ana kadar 14 kişinin kurtarıldığı açıklandı.

Heyelan nedir?

Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar yer yüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir. Aşınmada önemli rol oynarlar. Büyük heyelanlar aynı zamanda topoğrafyada derin izler bırakırlar. Türkiye'de en fazla görülen yerler Karadeniz Bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz şerididir.

Eğimlerin fazla olduğu sahalarda heyelan riski artmaktadır. Bazı sahalarda fay yamaçları dik eğimlerin oluşmasına neden olarak heyelanları kolaylaştırırlar. Yine insanlar kanallar ve yollar açarak ya da yol ve maden kazılarından çıkan toprakları denge açısına erişmiş bulunan yamaçlar üzerine atarak heyelan oluşumuna neden olan koşulları hazırlarlar. Gevşek unsurların denge açısını herhangi bir nedenle aştığı durumlarda heyelan oluşur. Toprağın çökmesidir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler