Çin'liler yüzen nükleer santrali bile düşündüler, kolları sıvadılar

Malum Çin devletinin gelişe teknolojisini bilmeyen yoktur. Şimdi de Çinliler yapay ada çalışmalarının startında aldıkları yüzen nükleer santral faaliyetlerini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor

Çin'liler yüzen nükleer santrali bile düşündüler, kolları sıvadılar

Malum Çin devletinin gelişe teknolojisini bilmeyen yoktur. Şimdi de Çinliler yapay ada çalışmalarının startında aldıkları yüzen nükleer santral faaliyetlerini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor

Çin Komünist Partisi (ÇKP) resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, Çinli uzmanlar, yüzen nükleer santralin Güney Çin Denizi'nde inşa çalışmaları verimliliğini önemli derecede artıracağına inanıyor.

Denizde yol alabilen ve açık deniz projelerinde sabit enerji sağlayacak yüzen nükleer santral platformu inşası konusundan Çin'in yavaş yavaş ilerleme sağladığı belirtiliyor.

Çin Gemi İnşa Sanayi Şirketi (CSIC) Direktörü Liu Cıngguo, çeşitli faktörlere bakıldığında yüzen nükleer santral talebinin oldukça güçlü olduğunu, bu santrallerin denizde sondaj platformlarında da kullanılabileceğini ifade etti.

Çin'in ilk yüzen nükleer santral platformunun 2019 yılında suya indirilmesi planlanıyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor.

Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisininüretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.

NASA'ya göre nükleer santraller patlamadığı sürece termik santrallerin neden olacağı ölümleri azaltmaktadır[1]. Nükleer santraller şimdiye kadar termik santrallerin neden olacağı tahmini 1,84 milyon ölümü ve 64 gigaton karbondioksit salımını önlemiştir. Termik santraller ve patlama riski olan nükleer santraller ve atıkları, her türlü canlılar için tehlikelidir.

Reaktörün kalbinde, elde edilen ısı enerjisi suya aktarılır, su almış olduğu bu enerji sebebiyle faz değiştirir ve kızgın buhar haline dönüşür. Elde edilen bu buhar daha sonraelektrik jeneratörüne bağlı olan buhar türbinine verilir. Su buharı, türbin mili üzerinde bulunan türbin kanatları üzerinden geçerken daha önceden almış olduğu ısıl enerjiyikullanarak, türbin milini döndürür. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, ısıl enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda (kondenser) yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir. Yoğuşturucu da su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler