Davutoğlu'ndan çok net İsrail açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ak Parti İl Başkanlığı ziyaretinin ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu'ndan çok net İsrail açıklaması

'Şikago'da düzenlenecek olan NATO zirvesine İsrail de, başvurdu ve Türkiye'nin bunu veto ettiğine dair bugün haberler yayınlandı' şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, İsrail ile hiçbir ortak faaliyet içinde olunmasının söz konusu olmadığını belirtti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bildiğiniz gibi NATO'nun bir çok ortaklık programı var. Akdeniz diyarı, ülkelerin içinde olduğu ülkeler de var. Bu ülkeler arasında Mısır , Fas, Ürdün gibi ülkeler arasında İsrail'de vardı. Ama tabi biz Mavi Marmara ve sonrasında gelişen olaylar çerçevesinde İsrail'i hiç bir zeminde, ortak olarak görmüyoruz. NATO faaliyetleri itibariyle de vatandaşlarımızı uluslararası sularda düzenli bir ordu tarafından katledilmiş olmasından itibaren sadece NATO'da değil, uluslararası hiç bir kurum ve kuruluşta İsrail ile hiç bir ortaklık faaliyeti içinde olmamız söz konusu değil. Tabi Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası bütün ülkelerin olduğu forumlar hariç, bu tür çalışmaları tümüyle durdurduğumuzu daha önce ifade etmiştik. İkili ilişkiler bağlamında ve diğer çalışmalarda.'

Ortak ve beraber işbirliği imkanına sahip olmanın belirli şartların bulunduğuu ifade eden Davutoğlu,' Bu şartlar, İsrail ile gerçekleşmediği kanaatindeyiz. Bu sadece NATO ile ilgili bir durum değil. Genel ilkemizin NATO zeminine yansımasıdır. Sadece NATO bağlanımda değil. İsrail kendi iyi niyetini Türkiye'ye gösterecek şekilde daha önce sayın Başbakanımız ve hükümetimiz tarafından ifade edilen temel unsurlar yerine getirilmedikce, bizim tarafımızdan işbirliğine haiz bir ülke olarak değerlendirilemez.'diye konuştu.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler