Demokrasi sınavı verildi

Libya halkı, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya Ulusal Meclis üyelerini seçmek için yapılan ilk seçimlerde sandık başına gitti.

Demokrasi sınavı verildi

Seçmenler 13 seçim bölgesine ayrılan ülkede oylarını 1584 seçim merkezindeki 6629 salonda kullandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nuri el-Abbar, ''Kayıtlı 2 milyon 865 bin seçmenden yaklaşık 1,2 milyonun oy kullandığı seçimlere katılım oranı yüzde 43 olarak gerçekleşti'' dedi.

SEÇİMİN SINAVI

Ülkenin ilk demokratik seçimleri, muhalif grupların şiddet olaylarıyla gölgelendi. Ülkenin farklı bölgelerinde seçim merkezlerini de hedef alan saldırılar düzenlendi.

YSK Başkanı el-Abbar, ''Ülke genelindeki seçim merkezlerinin yüzde 94'ünde oy verme işlemleri belirlenen saatte ve sorunsuz olarak başladı. Ancak seçim komisyonunun elinde olmayan güvenlikle ilgili nedenler ve işlemler için gerekli lojistik desteğin merkezlere ulaştırılamaması sebebiyle yaklaşık 100 merkezde oy verme işlemlerinde gecikme yaşandı'' diye konuştu. El-Abbar, oy verme işlemlerinin planlandığı gibi dün saat 20.00'de sona erdiğini bildirdi.

SALDIRILAR YAŞANDI

Libya basınında yer alan habere göre, Bingazi'nin 47 kilometrebatısındaki üç seçim merkezine federalizm talebinde bulunan kişilerce saldırı düzenlendi. Göstericiler, Bingazi'de YSK'ya ait bir depoyu yakmış ve seçim malzemesi taşıyan bir helikoptere ateş açarak bir kişinin ölümüne sebep olmuştu. Seçim karşıtı eylem yapan bir kişi de Ecdebiye'de bir oy merkezinde karışıklık çıkarmak isterken öldürülmüştü.

Libya İçişleri Bakanı Yardımcısı Ömer el-Hadravi, düzenlediği basın toplantısında, seçim sürecini baltalamak isteyen bir aracın içindeki üç kişiye güvenlik memurunun ateş açtığını ve birinin öldüğünü, diğer iki kişinin yaralandığını ifade etti.

Libya Başbakanı Abdurrahim el-Keib, ''Libya'da seçim sürecinde her ülkede olabilecek ufak tefek tatsızlıklar yaşanmasına rağmen süreç gayet iyi işledi. Bu seçimlerle Libya halkı dünyayı şaşırtacak'' dedi.

KADDAFİ DESTEKÇİLERİ

Yolsuzlukla suçlananlar, Kaddafi destekçileri, Ulusal Geçiş Konseyi üyeleri seçimlerde aday gösterilmedi.

Seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklamanın yarın yapılacağı, nihai sonuçların ise Çarşamba günü açıklanacağı bildirildi.

Libya'da 120'si bağımsız, 80'i parti listelerinden seçilen vekillerden oluşacak 200 sandalyeli Kurucu Meclis, ilk oturumunda başkanını belirleyecek ve bir ay içerisinde Başbakan ve Anayasa Komisyonu'nu seçecek. Anayasa Komisyonu'nun 120 gün içinde anayasayı hazırlaması öngörülüyor.

Anayasa Komisyonu'nun hazırlayacağı taslak anayasa 30 gün içinde referanduma sunulacak. Libya halkı referandumda üçte iki çoğunlukla taslağa destek verirse taslak ülkenin anayasası olarak kabul edilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler