Dokunulmazlığı Kalktı

Fransa`nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin dokunulmazlığı kalktı.

Dokunulmazlığı Kalktı

Fransız kanunlarına göre seçimi kaybeden cumhurbaşkanının dokunulmazlığı belli bir müddet sonra kalkıyor. Geçtiğimiz mayıs ayı içinde Fransa`da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Nicolas Sarkozy`nin de dokunulmazlığı 16 Haziran’dan itibaren kalktı.

Sonuçları açısından eski cumhurbaşkanını oldukça rahatsız edebilecek birkaç hukuki dava sırada bekliyor. Bu davalardan özellikle iki tanesi Nicolas Sarkozy`yi düşündürüyor.

İlk dava 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, akli dengesinin yerinde olmadığı söylenen Fransa`nın en zengin kadını, L`Oreal kozmetik dünyasının önemli bir payını elinde tutan Lillian Bettencourt tarafından seçim kampanyasına yapıldığı iddia edilen yüklü miktarda para yardımıyla ilgili.

ARTIK O DOKUNULMAZ DEĞİL

İkicisi ise 1995 senesinde Edouard Balladur Fransa cumhurbaşkanlığına aday iken, Pakistan`a yapılan denizaltı satışlarında yapılan yolsuzluk sonucu verildiği söylenen illegal komisyonların, paravan şirketler tarafından Balladur`un seçim kampanyasına aktarıldığı iddiası, bu seçimlerde Nicolas Sarkozy Balladur`un seçim kampanyası finans direktörlüğünü yapıyordu.

Nicolas Sarkozy`nin muhtemel 3. büyük adli soruşturması ise bir zamanlar Kaddafili Libya yönetiminden aldığı söylenen illegal yardımlarla ilgili.

Bu adli dosyalarda sadece “ifadesi” alınmak için hakim karşısına çıkması beklenen Nicolas Sarkozy`nin cumhurbaşkanı iken savcılar ve hakimler konusunda “hepsi nohuta benziyor, tat ve kokuları aynı” türünden alaycı karalamalarda eklenince eski cumhurbaşkanının durumu endişe yaratıyor.

Nicolas Sarkozy fan gurubu, savcı ve hakimlerin “tarafsız” davranmaları gerektiği konusundaki dileklerini dile getiriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz