Dünya şokta!

Etiyopya'da yolcu uçağı düştü; 157 kişiden haber alınamıyor.

Dünya şokta!

Kurbanlar arasında Kenya ve Etiyopyalıların yanı sıra Kanadalı, Çinli, Amerikalı, İtalyan, Fransız, İngiliz, Mısırlı, Hint, Slovak ve BM pasaportu taşıyan yolcular bulunuyor.

Etiyopya Havayolları, bir Boeing 737 uçaklarının, 149 yolcusu ve 8 kişilik mürettebatıyla, Nairobi seferi sırasında henüz bilinmeyen bir nedenle düştüğünü duyurdu. Boeing 737-8 Max tipi yolcu uçağının radar kayıtlarına göre 395’inci tarifeli seferini gerçekleştirirken düştüğü ortaya çıktı.

KALKIŞTAN HEMEN SONRA DÜŞTÜ

Etiyopya Havayollarının açıklamasında, kalkıştan 6 dakika sonra düşen uçakta 149 yolcu ve 8 kişilik mürettebat bulunduğu, kazanın Addis Ababa'nın 50 kilometre güneyinde Debre Zeit yakınında meydana geldiği belirtildi.

Devlete ait yayın kuruluşu EBC, uçakta 157 kişiden kurtulan olmadığını duyurdu. Havayollarının sözcüsü de kurbanlar arasında 32 Kenya ve 9 Etiyopya vatandaşının bulunduğunu söyledi. Yetkililer, uçakta ayrıca 18 Kanada, 8 Çin, 8 ABD, 8 İtalya, 7 Fransa, 7 İngiltere, 6 Mısır, 5 Hollanda, 4 Hindistan, 4 Slovakya vatandaşının ve 4 de BM pasaportu taşıyan yolcunun bulunduğunu kaydetti.

Etiyopya Havayollarının üst yöneticisi Tewolde Gebremariam, uçağın pilotunun imdat çağrısı yaptığını ve Addis Ababa'ya geri dönüş için izin istediğini, pilota dönüş izninin verildiğini söyledi.  Gebremariam, kazayla ilgili soruşturmanın uluslararası standartlara uygun olarak yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmedkazada ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerinde bulundu. Boeing 737-8 MAX tipi uçağın düşüş nedeni henüz bilinmiyor.  Devlete ait Etiyopya Havayollarının, Afrika'da en iyi havacılık şirketlerinden biri olduğu ifade ediliyor. Etiyopya Havayollarının, Boeing 737-8 MAX uçağını 15 Kasım 2018'de Boeing firmasından teslim aldığı da belirtildi.

KAZADA HAYATINI KAYBEDEN

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sevdiklerini kaybedenlere Etiyopya hükümeti ve halkı adına başsağlığı diledi.

Boeing'in Twitter paylaşımında, yolcular ve mürettebatın hayatlarını kaybetmeleri ile ilgili üzüntü duyduklarını ve teknik ekiplerinin ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu'nun yetki ve emriyle teknik yardım sağlayacaklarını duyurdu. Bole Uluslarası Havalimanı'nda uçak seferlerinin bir bölümü kaza sonrası iptal edildi.

UÇAĞIN DÜŞÜŞ NEDENİ

149 yolcu ve 8 mürettebatı taşıyan Etiyopya'nın Addis Ababa kentinden Kenya'nın Nairobi kentine uçuş yaptığı sırada düşen Boeing 737-8 Max tipi uçağın kayıtlara göre üretim tarihinin 2018 yılı olduğu ve ilk uçuşunu ise 30 Ekim 2018 yılında yaptığı belirlendi. Kalkıştan 6 dakika sonra Addis Ababa'nın 62 kilometre güneydoğusuna düşen uçağın daha önceki radar kayıtlarına göre, 12 Kasım 2018 tarihinde Etiyopya Havayolları’nın filosuna katılmak üzere Seattle’dan yola çıktığı belirlendi. 17 Kasım 2018’den itibaren ise uçağın, Etiyopya Havayolları’nda tarifeli uçuşlara başladığı ve son uçuşla beraber 395'inci tarifeli uçuşunu yaptığı radar kayıtlarına yansıdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz