Esed rejimi köşeye sıkıştı

Muhalifler, Suriye'nin başkenti Şam'ın doğu, güney ve batı kesimlerine hakim oldu

Esed rejimi köşeye sıkıştı

Suriye'nin başkenti Şam'da muhaliflerin kentin doğu, güney ve batı kesimlerinde her geçen gün hakimiyetini genişletmesiyle Esed rejiminin dar bir bölge olan Kasyun dağında sıkıştığı gözleniyor.

Kentin doğu, güney ve batı kesimlerinde muhalifler her gün ilerleme kaydederken şehrin merkezinden sıkı güvenlik kontrolünden ve trafik yoğunluğundan dolayı çıkmak adeta imkansızlaşıyor.

Muhaliflerin gün geçtikçe kent merkezine doğru ilerlemesi ve kentin çeşitli bölgelerinde her gün meydana gelen patlamalar, güvenlik sorununu ortaya çıkardı. Halk, Şam'da meydana gelen patlamaların, muhaliflerle halkın arasına fitne sokmak için rejim tarafından yapıldığını dile getiriyor.

REJİM KONTROLÜ KAYBEDİYOR

Kent merkezine hakim olduğu dikkati çeken rejim, kontrolünü kaybettiği bölgeleri savaş uçakları ve roketlerle bombalıyor. Rejim, zayiat verme korkusuyla askerlerini, muhaliflerin yoğun olduğu bölgelere sokmama yönünde çaba gösteriyor.

Rejime hava desteğinin kesilmesi için Uluslararası Şam Havaalanı'nın çevresinde kontrolü sağlamak üzere Esed güçleriyle yoğun bir şekilde çatışmaya devam eden muhalifler, havaalanının kontrolünü sağladıktan sonra, rejimin güçlü olduğu yerleri ele geçirmek için yoğunlaşacaklarını belirtiyor.

SURİYE’DEN KAÇIŞLAR SÜRÜYOR

Şam'dan Lübnan sınır kapısına kadar 5 kontrol noktası bulunurken Suriye-Lübnan sınırı ülkeden kaçanlarla dolu. Kimisi birkaç parça eşyayla kaçarken, kimisi canını kurtarabildiğine şükrediyor.

Suriye'den Lübnan'a doğru yol alan Suriye plakalı araçların üzeri ve bagajlarının genellikle valizlerle dolu olduğu gözleniyor. Birçok kontrol noktasında araçlardaki eşyalar kontrol edildikten sonra geçişlerine izin veriliyor.

ASKERİ BÖLGELER ELE GEÇİRİLDİ

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin, Lübnan sınırına yakın askeri bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini ve iki ordu arasında yoğun çatışmaların devam ettiğini belirtti.

Başkent Şam'ın Ayn Terma, Zemelka bölgesinde ÖSO birlikleri ile Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ve patlamaların meydana geldiğini kaydeden SRGC, Muaddamiye bölgesine yoğun roket saldırıları düzenlendiğini vurguladı.

Halep ve çevresindeki beldelere çok sayıda ''scud'' füzesinin düştüğünü ileri süren SRGC, halkın beldeden güvenli yerlere kaçmaya başladığını belirterek birçok kentte iki ordu arasında çatışmaların yaşandığını kaydetti.

Öte yandan Şam Haber Ağı (SNN) muhabiri Yusuf Ebu Şeref, ÖSO birliklerinin sabahın erken saatlerinde kent merkezindeki Suriye İstihbarat binasına saldırdığını ve bölgeden yoğun silah seslerinin geldiğini söyledi.

Filistinlilerin yoğun olarak yaşandığı Yermuk mülteci kampında yönetim karşıtı büyük katılımlı gösterilerin gerçekleştiğine işaret eden Ebu Eşref, kampta durumun sakinleşmeye başladığını ve halkın yavaş yavaş evlerine dönmeye başladığını dile getirdi.

 

YERMUK KAMPINDA ELEKTRİK

Yermuk kampında elektrik ve iletişimin kesik olduğundan bahseden Ebu Şeref, AA muhabirine, Yermuk kampı dahil olmak üzere birçok çevre mahalleden halkın temel gıda maddelerine ulaşmakta sıkıntı çektiğini ifade etti.

Suriye ordusu ile ÖSO birliklerinin kampı anlaşmalı olarak terk ettiğine dikkati çeken Ebu Şeref, ''Hafta içerisinde kampın kontrolünü sağlayan ÖSO birlikleri tamamıyla bölgeden çıktı. Şimdi halktan başlarına roketlerin düşmesinden korktuğu için evlerin bodrum katlarında kalanlar var'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz