Esed rejiminden Hama'ya kimyasal saldırı: 40 ölü

Suriye ordusuna ait savaş uçağı, ülkenin batısındaki Hama'nın Akirbat beldesinde yerleşim yerine kimyasal saldırı düzenledi.

Esed rejiminden Hama'ya kimyasal saldırı: 40 ölü

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, orduya ait savaş uçağı Hama kentinin doğusunda terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Akirbat beldesinde sivil yerleşim yerine klor gazıyla saldırdı.

Saldırıda aralarında çocukların da olduğu 40 kişinin hayatını kaybettiği, 200 kişinin de çevreye yayılan gazdan etkilendiği aktarıldı.

Kimyasal gazdan etkilenenler beldedeki sahra hastanelerine kaldırılarak tedaviye alındı.

Beşşar Esed rejiminin 21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanarak düzenlediği saldırıda, bin 400'ün üzerinde kişi hayatını kaybetmiş, çoğu kadın ve çocuk 10 binin üzerinde sivil yaralanmıştı.

Halep'ten geriye 8,6 kilometrekare kaldı

- Suriye'de Esed rejimi ve destekçilerinin kuşatmasındaki doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki alan 8,6 kilometrekareye düştü

- Kuşatma altında yaklaşık yüz bin sivil kaldı

HALEP  - Suriye'nin doğu Halep bölgesinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırısı altındaki muhalifler, kontrollerindeki 4 bölgeden daha çekilmek zorunda kaldı. Kuşatma altındaki yaklaşık yüz bin sivil, 8,6 kilometrekarede sıkıştı.

Halep'teki muhalifler dün gece yarısı şiddetlenen saldırılar sonucu, öğle saatlerine kadar Şeyh Said, Firdevs ve Salihin bölgelerinden çekildi.

Böylece, doğu Halep'te muhaliflerin kontrol ettiği alan 15 kilometrekareden 8,6 kilometrekareye düştü.

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, AA muhabirine internet üzerinden gönderdiği ses kaydında, "Muhalif bölgelerden rejim tarafına çok sayıda insan geçiyor. Dün yaklaşık 2 bin kişi geçti. Halep’te yaklaşık 100 bin sivil kuşatma altında kaldı. Çok zor şartlarda yaşıyorlar. Yiyecek, su, elektrik yok." dedi.

Sivillerin bir kısmı rejimin ele geçirdiği bölgelerde kalırken, Esed ordusu halkın bir kısmının bazı yollardan dışarı çıkmasına izin veriliyor. Ancak ailelerin nereye götürüldükleri konusundaki belirsizlik sürüyor.

Kalan siviller, rejim bölgesinde can güvenliklerinin sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla rejim ordusuna alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyor.

Rejim ve destekçileri, 15 Kasım'dan bu yana havadan ve karadan şiddetli bombardımanlarla doğu Halep'te son 991 sivili öldürdü, binlercesini yaraladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz