Görüş Bildir

Esed'in paralı askerleri

5 yıldır devam eden Suriye iç savaşında en çok onların adını duyuyoruz. Suriye'ye sınırları yok ama savaşın içindeler. Onlar Şii Afganlar...

Esed'in paralı askerleri

İyice zayıflayan Esed rejiminin yanında savaşmaya getirilen çok sayıda Şii milis var. Bunları Suriye sahasına taşıyan ise İran...İran, Afgan Şiileri Suriye’de Esed rejiminin yanında savaştırıyor.

Son iki yıldır Meşhed, Kum ve Tahran gibi İran şehir mezarlıklarına çok sayıda Pakistan ve Afganistanlı Şii gömüldü. BM rakamlarına göre İran’da 1 milyon Afgan göçmen yaşıyor. Suriye’de ölen Afganlıların çoğu İran’da göçmen olarak bulunanlar ama Afganistan’dan gelenler de var.

Kendisine bağlı ordunun giderek zayıflaması, rejimi yabancı savaşçılara daha çok bağımlı hale getirdi. Bu noktada İran devreye girip  Şii nüfusun yaşadığı ülkelerden Şii milisleri örgütleyip, Suriye sahasına taşımaya başladı...Suriye'de İran, Lübnan, Irak, Afganistan ve Rusya'dan gelen yaklaşık 20 bin yabancı Şii milis var.

Rejimin ayakta kalmasında en önemli faktörün, Hizbullah’ın 2013 yılında iç savaşa katılımı olduğu konusunda neredeyse görüş birliği var. Aynı şekilde Iraklı Şii milis güçler kritik bölgelerdeki savunma savaşlarında önemli rol oynuyor.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ORSAM’a göre, milis güçlerin neredeyse tamamının İran tarafından destekleniyor ve yönlendiriliyor olması, Suriye’de Tahran’ın etkisini artırdı.

Gönüllü savaşçılar İran’daki kamplarda eğitiliyor ve Suriye’deki yerel irtibatları sayesinde ülkeye girişleri sağlanıyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı’na göre, Şii savaşçıların Suriye’ye gelmelerinde maddi çıkar elde etme, yani para kazanmanın yanı sıra ideolojik, yani mezhepsel nedenler öne çıkıyor.

Para güdümlü Şii savaşçılar ise en çok Afganistan ve Pakistan gibi fakir ülkelerden geliyor. Esed rejimini korumak için aldıkları aylık maaş ve ikramiyeler ülkelerinde geride bıraktıkları ailelerinin geçimini sağlıyor.

Haberin devam için gazeteuzay.com

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi