Görüş Bildir

Filipinler'de 'doğum kontrol' yasalaştı

Filipinler'de doğum kontrol yöntemlerinin yaygın olarak kullanılması, cinsel konularda eğitim ve aile planlaması programlarının desteklenmesinin önünü açacak tartışmalı tasarı yasalaştı.

Filipinler'de 'doğum kontrol' yasalaştı

AA

Devlet Başkanı Benigno Aquino, Filipinler'de Katolik Kilisesi'nin yıllardır şiddetle karşı çıktığı Sorumlu Ebeveynlik ve Üreme Sağlığı yasa tasarısını onayladı.

Devlet Başkanlığı sözcüsü Abigail Valte, tasarının 21 Aralık'ta imzaladığını, ancak konunun "hassasiyeti" nedeniyle açıklamayı bugüne bırakmayı uygun gördüklerini söyledi.

Valte, söz konusu yasayla "ülke tarihinin ihtilaflı bir sayfasının kapandığını" belirtti.

Tasarının karşıtlarından eski Başpiskopos Oscar Cruz ise "söz konusu yasayı, boşanma yasası ve eşcinsel evlilik yasası gibi, Kilise'nin karşı çıktığı diğer yasal düzenlemelerin izleyebileceği" uyarısında bulundu.

Cruz, tasarının gizlilik içinde imzalanmasını da eleştirerek bunun, "devlet başkanının utanç içinde olmasının ya da tasarının yasalaşmasının sonuçlarından korkmasının göstergesi olduğunu" savundu.

Ülkedeki kadın hakları örgütleriyse yasanın yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladı.

Tasarının, milletvekillerinin Katolik Kilisesi'nin tepkilerini göze alamaması nedeniyle, 13 senedir mecliste bekletildiği belirtiliyor.

Yeni yasa çerçevesinde sayısı arttırılacak sağlık personeli, özellikle köylerde yaşayan yoksullara doğum kontrol kitleri dağıtacak, aynı zamanda kilisenin onay verdiği "doğal aile planlama yöntemleri" konusunda halka bilgi verecek.

Yasayla hayata geçirilecek yeni düzenlemeler arasında, ergenlik çağındakilere cinsel taciz ve şiddet, erken hamilelikler, kadın ve çocuk hakları gibi konularda eğitim verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi de yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi