Filistin'de İran krizi

İran'ın ev sahipliği yaptığı "Bağlantısızlar Hareketi" zirvesine Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın ardından, Gazze'deki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye'nin de katılma kararı alması Filistin'i ikiye böldü.

Filistin'de İran krizi

Tahran'da bugün başlayan ve 31 Ağustos'ta sona erecek Bağlantısızlar Hareketi toplantısında; uzmanlar, dışişleri bakanları ile hükümet ve devlet başkanlarının katılacağı farklı oturumlar gerçekleştirilecek.

Toplantının zirve bölümüne Filistin'deki Hamas ve Fetih liderlerinin bir arada katılmayı planlaması ise Filistin'de yeni tartışmalara neden oldu.

HANİYE’YE ELEŞTİRİ

Gazze'deki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye'nin Tahran'ki zirveye katılma kararı almasına tepki gösteren Filistin Başbakanı Selam Fayyad, Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya yaptığı açıklamada, "Davete Heniye'nin katılmayı kabul etmesi milli mutabakat hükümeti arayışlarını hançerlemektir" dedi.

Daha önce zirveye katılacağını açıklayan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da son gelişmeler üzerine kararını gözden geçirmekte olduğu öğrenildi.

‘BİRLEŞME OLMAYACAK’

Son gelişmeler, Filistin'de Hamas ve Fetih arasında uzun zamandır kurulmaya çalışılan milli mutabakat hükümetinin durumunu olumsuz etkilerken, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, "seçim olmadan taraflar arasında bir birleşme olmayacak" ifadeleriyle birleşmeyi önkoşula bağlamıştı.

Hamas yönetimi ise seçim takviminin Ramallah'taki Fetih yönetimi tarafından tek taraflı olarak belirlendiği gerekçesiyle seçimlerin şimdi yapılmasını istemiyor.

Fayyad'ın açıklaması sonrasında, Kudüs'teki siyasi gözlemciler taraflar arasındaki görüş ayrılığının Tahran zirvesi nedeniyle büyüdüğüne dikkat çekti.

TAHRAN'DAKİ ZİRVE

Bağlantısızlar Hareketi, Soğuk Savaş döneminde, iki kutup arasına sıkışan üçüncü dünya ülkelerini bir araya getiren siyasi bir platformdu. Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile eski önemini yitirmiş olsa da varlığını halen sürdürüyor.

Bu yılki zirveye İran'ın ev sahipliği yapması, Tahran yönetiminin Batı ülkeleri ve İsrail ile yaşadığı gerilim  nedeniyle özel bir önem taşıyor. İran yönetiminin zirvede üye devletlerin desteğini almaya çalışması bekleniyor.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz