Görüş Bildir

Filistin'de milli mutabakat çabaları

Fetih hareketinin Gazze'deki Yüksek Komite Başkanı Yahya Rabah, Filistinde Fetih ve Hamas arasında milli mutabakat sağlanmasına her zamankinden daha yakın olunduğunu ifade etti.

Filistin'de milli mutabakat çabaları

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılardan sonra Hamas ile uzlaşı konusunda olumlu bir havanın oluştuğuna dikkati çeken Rabah, Filistin'in Birleşmiş Milletler'de (BM) üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının Filistinlileri birleştirdiğini ve Filistin'de uzlaşı sağlanmasına her zamankinden daha yakın olunduğunu belirtti.

-"Türkiye, bölgede önemli bir aktör"-

Fetih hareketinin Gazze'deki Yüksek Komite Başkanı Rabah, Türkiye ile ilişkilerini daima en üst düzeyde tutmak istediklerini belirterek, Türkiye'nin bölgede önemli bir aktör olduğunu söyledi.

Filistin meselesi konusunda Türk liderler ile daima istişare halinde olduklarını kaydeden Rabah, "Türk liderler, bizim kardeşlerimiz. Biz onlara bütün uluslararası platformlarda tam anlamıyla güveniyoruz. Türkiye daima Filistin'in ve Filistin halkının yanında olmuştur" dedi.

-Fetih'in 48. kuruluş yıl dönümü kutlamaları-

Yahya Rabah, Fetih hareketinin 48. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Gazze'de gerçekleştirilecek kutlamalarda güvenliğin sağlanması için Hamas'a destek olacaklarını belirtti.

Hamas'ın, Es-Seraya Meydanı'ndaki kutlamalara onay verdiği ancak güvenlik konusunda bir garanti veremeyeceği şeklindeki açıklamalarına karşılık Rabah, Fetih hareketinin her türlü güvenlik birimine sahip büyük bir hareket olduğuna işaret ederek Es-Seraya Meydanı'ndaki kutlamaların güvenliğinin sağlanması için Hamas'a destek olacaklarını kaydetti.

Kutlama sevincini zedeleyecek her türlü olaya karşı tetikte olduklarını kaydeden Rabah, Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye'yi ve diğer bütün Filistinli grupları kutlamalara davet ettiklerini kaydetti.

Hamas ve Fetih arasında 2007'de meydana gelen çatışmalardan sonra Gazze'de Hamas, Ramallah'ta da ise Fetih hareketi tam kontrolü sağlamış, bütün çabalara rağmen Filistin'de iki ayrı hükümet kurulmuştu. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların ardından iki taraftan da Filistin'deki bölünmüşlüğe son verilmesi yönünde çağrılar gelmişti.

Fetih hareketinin 48. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Gazze'de yapılması planlanan kutlamaların Hamas'ın izin vermemesi nedeniyle önce iptal edildiği açıklanmış, daha sonra Başbakan Heniye'nin araya girmesi ile anlaşma sağlanmış ve kutlamaların Es-Seraya Meydanı'nda yapılacağı duyurulmuştu. Kutlamaların, yeni yılın ilk ayında yapılması planlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi