Filistin'de Toprak Günü

Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde İsrail güvenlik güçleri ile Filistinli göstericiler arasında küçük çaplı çatışmalar çıktı.

Filistin'de Toprak Günü

Dün 37'ncisi kutlanan ''Toprak Günü'' münasebetiyle Beytüllahim kentinde düzenlenen gösteriye katılan yüzlerce kişi, Ayide Mülteci Kampı'ndan Kudüs yolu üzerindeki askeri teftiş noktasına doğru yürüyüşe geçti. Aralarında siyasetçi ve diplomatların da yer aldığı göstericiler, İsrail askerleri tarafından engellenince protestocular ve askerler arasında küçük çaplı çatışma meydana geldi.

Askerlerin göz yaşartıcı bomba kullandığı çatışmada yaralı olup olmadığına dair bir açıklama yapılmadı.

Ramallah ve Cenin

Batı Şeria'nın bir diğer kenti Ramallah'taki Kandaliya Mülteci Kampı'ndan yürüyüşe geçen yüzlerce gösterici, yine Kudüs yolu üzerindeki askeri teftiş noktasına yöneldi. İsrail askerleri, teftiş noktasını geçerek Kudüs'e gitmek isteyen göstericileri engellemek amacıyla göz yaşartıcı bomba kullandı. Bazı göstericilerin göz yaşartıcı bombadan etkilendiği görüldü.

Cenin'de de İsrail'in 1948 yılında işgal ettiği topraklara girmek amacıyla askeri teftiş noktasına yönelen göstericilere İsrail askerleri müdahale etti. Askerler, göstericilerin geçişine izin vermedi.

Öte yandan, Filistinli aktivistler, İsrail'in yerleşim birimi inşa etmeyi planladığı Beytüllahim yakınlarındaki El-Hıdır bölgesine bin adet fidan dikti.

İsrail, 30 Mart 1979'da Filistinlilere ait yüzlerce dönüm araziye el koymuştu. Bu nedenle her yıl 30 Mart'ta Toprak Günü etkinlikleri düzenleyen Filistin halkının bu davranışı İsrail işgaline karşı direnişin göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz