Filistinli uzmanlar Hamas-Fetih anlaşmasından umutlu

Filistinli siyasi analist Mehdi Abdulhadi: "İsrail, Filistin davasını tasfiye etmeye kararlıdır. Bu durum, Abbas ile Meşal'e tarihi sorumluluk yüklüyor"

Filistinli uzmanlar Hamas-Fetih anlaşmasından umutlu

Filistinli gruplar Hamas ile Fetih, ulusal birlik hükümeti oluşturulmasına yönelik müzakerelere devam ederken, uzmanlar daha önceki çabaların sonuçsuz kalmasına rağmen bu kez uzlaşma sağlanması ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Filistinli analistler, Mısır öncülüğünde geçen yıl Kahire'de imzalanan anlaşmanın ardından başlatılan müzakerelerin, güvenlik kurumlarının yapısı, seçimler ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yeniden yapılandırılması gibi zorlu konulara rağmen, bu kez olumlu sonuçlanacağını düşünüyor.

-Arap Baharı'nın olumlu etkisi-

Filistin Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Akademisi Başkanı Mehdi Abdulhadi, Arap Baharı ve özellikle Mısır'daki değişim sürecinin, Filistin'deki uzlaşma arayışları üzerinde olumlu etki yaptığını, son siyasi gelişmelerin ardından Kahire yönetiminin, "Filistin davasına samimi bir ilgiyle yöneldiğini ve bu konuya ulusal güvenliğinin bir parçası olarak baktığını" kaydetti.

Abdülhadi, Gazze ve Kudüs'ü kuşatan, yerleşim faaliyetlerini artıran İsrail yönetiminin, Filistin davasını tasfiye etmeye kararlı olduğunu savunarak, "Bu durum Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'e tarihi bir sorumluluk yüklüyor" dedi.

Filistinli grupların önündeki en önemli meselenin, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yeniden yapılandırılması olduğuna dikkati çeken Abdulhadi, bu konuda anlaşma sağlanması durumunda diğer ihtilaflı konuların kolayca aşılacağı öngörüsünde bulundu.

Gazzeli siyaset uzmanı Hani Besus da, uzlaşma için sergilenen çabanın daha önce tanık olunmayan bir düzeyde olduğuna işaret ederek, görüşmelerin olumlu sonuçlanacağı umudunu dile getirdi.

İsrail ve ABD'nin Filistin yönetimine yapacağı baskıları Arap Birliği'nin hafifletebileceğini kaydeden Besus, bununla birlikte Tel Aviv ile Washington'un şu aşamada baskı yapacağını düşünmediğini kaydetti.

-ABD ve İsrail baskı yapacak-

Merkezi Ramallah'ta bulunan Siyasi Araştırmalar Merkezi Direktörü Hani Mısri ise, daha önce sonuçsuz kalan girişimleri hatırlatarak, Hamas ile Fetih uzlaşmasının önünde ciddi engeller bulunduğunu savundu.

Kurulacak hükümetin, ortak bir siyasi programa dayanmaması, kamu ve güvenlik kurumlarını birleştirmemesi halinde yeniden çökmeye mahkum olacağını iddia eden Mısri, "ABD ile İsrail, Filistinlilerin kendi aralarında uzlaşmasını kabul etmeyecek ve başarısız olması için baskı yapacak. Eğer bu baskılara boyun eğilirse uzlaşma da sonuçsuz kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Hamas ile Fetih, bağımsız isimlerden oluşan bir geçici hükümet kurulması konusunda bir süre önce anlaşmaya varmıştı. Anlaşmada, Abbas'ın geçici hükümetin başbakanlığını üstlenmesi öngörülmüştü. Bu görüşmenin hemen ardından geçici kabinenin açıklanması bekleniyordu. Ancak Filistin yasalarının Abbas'ın hem devlet başkanı hem de başbakan olarak görev yapmasına izin vermediğini savunan bazı Hamas ve Fetih yetkililer buna karşı çıkmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler