Fransa, Mali'ye asker çıkardı

Fransız kuvvetleri, Mali’de el-kaide bağlantılı gruplara karşı operasyon düzenledi.

Fransa, Mali'ye asker çıkardı

Malili yetkililer, isyancı birliklerinin ülkenin güneyine doğru ilerlerken ele geçirdikleri stratejik öneme sahip Konna kentini geri aldıklarını duyurdu.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian Konna’nın bağlı olduğu Mopti’nin düşmesi halinde “Fransa ve Avrupa’nın kapılarında bir terörist devlet olacak” açıklamasını yaptı.

Fransız Mirage savaş uçakları Çad’tan kalkarak Mali’de bombalama yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande “İsyancıların ağır kayıplarla geri püskürtüldüğünü ama hala görevlerinin bitmediğini” ifade etti.

Ancak isyancıların bir Fransız helikopteri düşürdüğünü Savunma Bakanı da doğruladı.

Askeri müdahalenin uluslararası hukuka uygun olduğunu savunan Hollande, Mali Devlet Başkanı Dioncounda Traore'un bu kararı desteklediğini ifade etti.

Mali'ye müdahale ile birlikte Afrika çapında rehin alınan Fransızların hayatının tehlikeye gireceğini düşünen Fransa, Somali'de istihbarat görevlisi bir rehineyi kurtarma operasyonu düzenledi.

Operasyonda rehine ile birlikte bir Fransız komandosunun öldürüldüğü ve bir başka askerin ise kayıp olduğu duyuruldu.

FRANSA’DA TERÖR ALARMI

Mali’deki isyancılar Fransız müdahalesine karşı misilleme tehdidinde bulunarak, Batı Afrika ülkelerinin başkentinde uyuyan hücrelerle saldırı yapacaklarını açıkladı. Hollande, Fransa’da terör tehdidi seviyesini yükselttiklerini duyurdu.

İnternetteki İslamcı forum sitelerinde, Nijer gibi ülkelerdeki Fransız büyükelçiliklerinin saldırı olasılığı tartışıldığı tespit edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz