Fransa yanıyor! 1311 gözaltı, 1350 araba 234 binada yangın

Fransa'da 17 yaşındaki gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından düzenlenen şiddetli gösteriler dördüncü gecesini de şiddetlendirirken, protesto alanlarında yangın çıktı ve 1.300'den fazla kişi gözaltına alındı.

Fransa yanıyor! 1311 gözaltı, 1350 araba 234 binada yangın

Protestolar ülkedeki tüm "büyük ölçekli etkinlikler" için bir gün önce duyurulan yasağa karşı Cumartesi gününün erken saatlerine kadar devam etti ve birkaç şehirde isyan çıktı.

Fransa İçişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, şiddetin dördüncü gecesinin ardından 1.311 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Kamuya açık yollarda 2.560 yangının rapor edildiğini, 1.350 arabanın yandığını ve binalarda 234 hasar veya yangın olayının meydana geldiğini söyledi.

Cuma gecesi 79 polis ve jandarma yaralandı ve polis ve jandarma karakollarına 58 saldırı düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı, Lyon'un bir banliyösü olan Vaulx-en-Velin'de iki polis memurunun kurşunla yaralandığını söyledi.

Cuma akşamı Marsilya'da bir limanda patlama meydana geldi, ancak can kaybı bildirilmedi. Ayrıca Marsilya'daki Alcazar kütüphanesinin gece tahrip edildiği de bildirildi.

Fransız polisinin Cuma günü ülke çapında 45.000 subay, özel birim, zırhlı araç ve helikopter konuşlandırmasına rağmen şiddet devam ediyor.

Fransa içişleri bakanı Gerald Darmanin daha önce şiddetin "çok daha az yoğun" hale geldiğini ve Paris bölgesindeki durumun daha sakin olduğunu söylese de, Marsilya ve Lyon'da işlerin gergin kaldığını söyledi.

Darmanin, yerel belediye başkanının şiddet ve yağma ihbarları üzerine Marsilya'ya takviye kuvvet gönderileceğini tweetledi.

Marsilya belediye başkanı Benoit Payan Cuma gecesi geç saatlerde tweet atarak sahnelerin "kabul edilemez" olduğunu söyledi ve eyaleti "derhal ek kolluk kuvvetleri göndermeye" çağırdı.

Darmanin, Fransız televizyon kanalı TF1'e verdiği demeçte, önceki gece aralarında 13 yaşından küçük çocukların da bulunduğu 917 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan rakamlara göre, protesto gösterilerinin Salı günü patlak vermesinden bu yana 2.000'den fazla protestocunun gözaltına alındığını ve yaklaşık 522 polis memuru ve jandarmanın yaralandığını tahmin ediyor.

ELYSÉE: OHAL GEREKLİ DEĞİL

Fransa'da, polisten saklanan iki gencin ölümünün haftalarca süren ayaklanmalara yol açtığı ve hükümetin olağanüstü hal ilan etmesine yol açtığı 2005 yılından bu yana Fransa'da bu düzeyde bir huzursuzluk ve isyan görülmedi.

Ancak Fransız hükümeti şimdiye kadar bu kez olağanüstü hal çağrısına direndi. Elysée sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, olağanüstü halin "gerekli olmadığını" ve son günlerde görülen şiddete kademeli yanıtın daha uygun olduğunu söyledi.

Sözcü, 2005'teki olağanüstü halin "yaklaşık dokuz günlük şiddetten sonra" adlandırıldığını kaydetti ve onu çevreleyen yasanın yalnızca "sahadaki durum gerektirdiğinde" kullanılması gereken bir "istisna" olduğunu ekledi.

“Mahallelerin isyanı değil bu. Bu haklarından mahrum mahallelerle ilgili değil. Bu, suçlu bir azınlığın eylemidir” diyen sözcü, vurulma olayının arkasında herhangi bir ırksal saik olduğunu reddederek ve bunun genel olarak polisi temsil etmeyen “bireysel bir eylem” olduğunda ısrar etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz