Fransa'da kaos sürüyor, 719 yeni gözaltı, belediye başkanının evine saldırı...

Paris L'Hay-les-Rose banliyösü belediye başkanı, Pazar sabahı erken saatlerde evinin saldırıya uğradığını ve ülkede devam eden huzursuzluğun ortasında ailesine yönelik bir "suikast girişimi" olduğunu söyledi. "Geçtiğimiz üç gecedir olduğu gibi belediye binasındayken saat 01.30'da şahıslar arabalarıyla evimin üzerine ateş açarak eşim ve iki küçük çocuğumun yattığı evimi yakma girişiminde bulundular" dedi.

Fransa'da kaos sürüyor, 719 yeni gözaltı, belediye başkanının evine saldırı...

Belediye başkanı Jeanbrun, "Bu gecenin dehşetine karşı duygularını tarif edecek kadar güçlü kelimelerinin olmadığını" söyledi ve yardımları için polise ve kurtarma hizmetlerine teşekkür etti.

17 yaşındaki gencin ölümü, Fransa'nın marjinalize edilmiş topluluklarında polislik üzerine bir tartışmayı yeniden alevlendirdi ve ölümünde ırkın bir etken olup olmadığı sorularını gündeme getirdi.

Annesi Mounia, Cuma günü France 5 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, oğlunun ölümünden yalnızca oğlunu vuran polis memurunu sorumlu tuttuğunu söyledi. Bununla birlikte, cinayet yaygın ve yıkıcı bir huzursuzluğu ateşledi.

17 yaşındaki Nael M’nin 27 Haziran’da polis tarafından öldürülmesi nedeniyle başlayan protestolar 5'inci güne girerken, dün 719 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ülke genelinde devam eden protestolarda dün 719 kişi gözaltına alındı, 45 polis ve jandarma yaralandı.

ÜLKE GENELİNDE TANSİYON DÜŞMEDİ

Ülkenin özellikle büyük kentleri Paris, Strazburg, Lyon ve Marsilya'da düzenlenen gösteriler yine olaylı geçti.

Esnaf, dükkanlarını korumak için önlemler alırken, bazı eylemciler mağazalara saldırdı.

Polis ve jandarma, Paris'in Şanzelize Caddesi'nde bulunanları tahliye etti.

Ara sokaklarda da polisle göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı.

FRANSA'DAKİ ŞİDDETLİ PROTESTOLAR

Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü.

Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti.

Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

 AŞIRI SAĞCILAR SOKAĞA İNDİ İDDİASI

Sosyal medyada Marsilya'da polisin plastik mermilerle ateş açması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı, Angers ve Chambery kentlerinde aşırı sağcı ve yüzü maskeli grupların eylemcileri darbettiği öne sürülmüştü.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'e göre, huzursuzluğun Salı günü başlamasından bu yana gözaltına alınanların çoğu reşit değil ve ortalama yaşları 17.

Kaynak: Anadolu Ajansı