Görüş Bildir

Fransa'da merkez sağda liderlik krizi

Fransa'da merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) içindeki liderlik krizini Alain Juppe çözemeyince son söz mahkemeye kaldı.

Fransa'da merkez sağda liderlik krizi

Liderlik krizini çözmesi için ''arabulucu'' tayin edilen partinin kurucularından Alain Juppe, adaylar arasında gerekli uzlaşmayı sağlayamayınca, bu görevi artık sürdüremeyeceğini açıkladı.

Juppe, arabuluculuk için yeterli şartların oluşmadığını söyledi.

Lider adaylarından Francois Fillon ise seçim sonuçlarına itiraz etmek için mahkemeye gideceğini açıkladı.

UMP'nin geçen pazar gerçekleşen kongresinde başkanlığı çok az bir oy farkıyla kazanan Jean-François Cophe, rakibi Fillon'u kongre seçimine saygı göstermemekle suçladı.

Cope, bu sonuca itiraz eden François Fillon'un partinin kurucularından Alain Juppe'nin arabuluculuk yapması önerisini, rakibinin mahkemeye gitme tehdidinin ardından kabul etmek zorunda kalmıştı.

Cope, parti denetleme ve disiplin kurulunun seçim sonucuyla ilgili itirazı değerlendirmesini isterken, Fillon, Cope'nin yandaşları tarafından kontrol edildiği gerekçesiyle kurulun tarafsız olamayacağı görüşünü dile getiriyor.

Fransız basını liderlik yarışıyla başlayan krizin, partiyi ikiye böleceği yorumunu yapıyor.

Siyasi gözlemciler, merkez sağdaki kavganın Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande ve aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'e yarayacağına kesin gözüyle bakıyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi