Fransa'daki kitlesel yangın Avrupa'da yayılıyor, Belçika'dan sonra İsviçre'de de protestolar başladı

Fransa'da 17 yaşındaki Nael M'nin polisin açtığı ateş sonucu 27 Haziran'da hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren ve devam eden sokak olayları, Belçika'nın ardından İsviçre'ye de yayıldı. Protestocular ve görgü tanıkları görüntüleri sosyal medyadan paylaşmaya başladı.

Fransa'daki kitlesel yangın Avrupa'da yayılıyor, Belçika'dan sonra İsviçre'de de protestolar başladı

İsviçre basınındaki haberlere göre, Nael M. için düzenlenen protestolar dün gece İsviçre'nin Lozan kentine de sıçradı. Özellikle yağmaların yoğunlaştığı Lozan şehrinde ağır maddi kayıp oluştu.

Fransa'daki gösterilere destek vermek için 100 gencin toplandığı Lozan'da çıkan olaylarda 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 15 ila 24 yaşında olduğu kaydedildi.

Emniyetten yapılan açıklamaya göre göstericiler, Flon Mahallesi ve Geneve Sokağı'ndaki mağazaların vitrin camlarını ve bir kitapevi zincirinin giriş kapısını kırdı.

Olaylara müdahale etmek için yaklaşık 50 belediye polisi görevlendirilirken, yüzü maskeli gençler polise kaldırım taşları ve bir molotofkokteyli fırlattı.

Soruşturma başlatılan olaya ilişkin sosyal medyaya yansıyan videolarda, polislerin sokakta bir grubu kovaladığı görüldü.

Nael M'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan ve Fransa geneline yayılan protestolar, 3. gününde Belçika'ya sıçramış ve ülkede 144 kişi gözaltına alınmıştı.

Belçika'nın Brüksel kentinde protestolar 30 Haziran'da başladı ve nispeten barışçıl geçti. Polis şüpheli gördüğü kişileri kontrol etti ve gözaltına aldı. Belçikalılar, sosyal ağlarda "Fransa'daki gibi yapın" çağrılarının ardından başkentin sokaklarına döküldü. Basında çıkan haberlere göre, Brüksel'de tutuklanan göstericilerin sayısı 63'e yükseldi.

Daha sonra, daha az barışçıl oldukları İsviçre'nin Lozan kentinde de mitingler düzenlendi. İsviçre polisi 100'den fazla isyancının dükkanlara ve polis memurlarına saldırmasının ardından kentte gece çıkan isyanlar sırasında altısı küçük olmak üzere yedi kişiyi gözaltına aldı. Protestocular, kolluk kuvvetlerine taş ve en az bir molotof kokteyli attı. Olayda yaralanan olmadı.

Yerel bir gazetenin bildirdiğine göre, yaşları 15 ila 17 arasında olan altı tutuklu Portekiz, Boşnak, Somali, Gürcü ve Sırp kökenli. Rapora göre, tutuklananlar arasındaki tek yetişkin 24 yaşındaki bir İsviçre vatandaşı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Çok Okunan Haberler