Görüş Bildir

G20'de Erdoğan Rüzgarı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'de Merkel ile ABD Başkanı Barack Obama ile peş peşe görüştü.İki görüşmede 45 dakika sürdü. Görüşmelerde iki lidere de Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoruna izin verilmeyeceği mesajı verildi.

G20'de Erdoğan Rüzgarı!

Erdoğan ve Obama 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk kez bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada terör koridoruna dikkat çekti ve "İyi terörist kötü terörist diye bir şey olamaz. Temennimiz Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoru oluşmasın" dedi. ABD Başkanı Obama ise "Başkan Erdoğan ve Türkiye mültecilerin yükünü yalnız taşımamalıdır. Darbe girişimcilerinin adalet karşısına çıkarılması için çalışacağımızı söyledik" dedi.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile yaptığı görüşmede de 'terör koridoruna dikkat çekti. Erdoğan Türkiye'nin güney sınırı boyunca bir “terör koridoru" oluşturulmasına izin vermeyeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için geldiği Çin'in Hagcou kentinde ABD Başkanı Obama ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşmesi saat  08.10'da başladı. Görüşmenin gündeminde, Fırat Kalkanı operasyonu, PKK ve 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen'in iadesi vardı. Görüşme yaklaşık 45 dikika sürdü. Görüşme sonrası Erdoğan ve Obama  gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜ KÖTÜDÜR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 15  Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Başkan Obama ile telefonla görüştüğünü  anımsatarak, Obama'ya darbe girişimine karşı verdiği destek için teşekkür etti. Türkiye ile ABD'nin çok uzun süreli stratejik ortaklığının, Obama ile  model ortaklığa dönüştüğünü dile getiren Erdoğan, bu model ortaklığın devam  ettiğini, iki ülke arasındaki ilişkinin özel olduğunu ve güçlenerek devam  ettiğini söyledi. Erdoğan, "Özellikle bölgemizdeki terör eylemleriyle bu darbe  girişiminin arka arkaya gelmesi tabii ki çok çok manidardır ve dünyadaki tüm  terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız  gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Tüm terör  örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü  kötüdür, teröristin her türü kötüdür. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi  bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da  bellidir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta DAEŞ, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine  karşı sürdürdüğü mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken  Erdoğan, "Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir  terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir  dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir  şekilde çıkacağımıza inanıyorum" açıklamasında bulundu.

GÜLEN'İN İADESİ

FETÖ ile ilgili çalışmaların hukuk çerçevesi içinde sürdüğünü  vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu terör, darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan  dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonraki hazırlanmakta olan dosyalar da  yine Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyete daha sonra teslim edilecektir.  Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nden  şu anda bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet  aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri'ne hatta Adalet Bakanı'mız ve İçişleri  Bakanı'mız birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecekler orada bu çalışmayı  birlikte yapacaklardır."Erdoğan sözlerini Hangcou G20 buluşmasının insanlık için hayırlara  vesile olması temennisinde bulunarak tamamladı.

OBAMA: TÜRKİYE MÜLTECİLERİN YÜKÜNE TEK BAŞINA TAŞIMAMALADIR

Üçıklamada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini  "korkunç darbe girişimi" şeklinde nitelendiren Obama, bu girişimin ardından  Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı bulduğunu söyledi.Obama, "Türk halkı, darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye ve demokratik kurumların güçlü kalmasına inancını bir kez daha  göstermiştir" diye konuştu.

O dönem, darbe girişimini net şekilde kınadığını ve Cumhurbaşkanı  Erdoğan'la konuştuğunu ifade eden Obama, ABD'nin "bu yasa dışı eylemlerin  faillerinin soruşturulması ve yargı önüne çıkarılmasına yönelik bağlılığını"  bildirdi. Obama, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu eylemleri yapanların adalet önüne  çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve  ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair  güvence verdim." ifadesini kullandı.

'DAEŞ'İ PÜSKÜRTTÜK'

Türkiye'deki son terör olaylarında hayatını kaybedenlerden dolayı en  derin başsağlığı dileklerini sunduğunu ve terörün tüm dünyanın ortak sorunu  olduğunu belirten Obama, "Böylesi saldırılar karşısında Türk halkının yanındayız  ve onların acılarını paylaşıyoruz." dedi.

Obama ayrıca, "Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, DAEŞ'le mücadele  koalisyonunun kritik bir üyesi.  Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat  işbirliğimiz, DAEŞ'in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri  püskürtülmesine yardım etti. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız ve Cumhurbaşkanı  Erdoğan'la, bu noktada işbirliğimizi daha fazla nasıl artırabileceğimizin  yollarını konuştuk." değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRK HÜKÜMETİ VE HALTINA TEŞEKKÜR'

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Suriye'deki iç savaşı sona  erdirerek barışçıl bir geçiş sürecinin önemine değindiklerini kaydeden Obama,  sözlerini şöyle sürdürdü:    "Sivillerin insani acılarını dindirmek ve onların yeniden bütünüyle  güvenli ve istikrarlı bir bölgede yaşamalarını sağlamak için birlikte çalışmaya  devam edeceğiz. Bir kez daha şahsım adına Türkiye halkına ve hükümetine,  mültecilere sağladıkları insani yardım ve misafirperverlik için teşekkür etmek  istiyorum. Türkiye, Irak ve Suriye'den ayrılmak zorunda kalanlara yardım  ulaştırılmasında anahtar rol üstlenerek dünyada en çok mülteciye ev sahipliği  yapan ülke konumunda." ifadesini kullandı.   Birleşmiş Milletler'de (BM) 19 Eylül'de yapılacak Göçmenler ve  Mülteciler Zirvesi'ni hatırlatan Obama, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söylediğim  gibi bu, tüm yükü sadece Türkiye'nin taşıması gereken bir konu değil. Bu konuda  hepimizin destek vermesi ve bu desteği vermeye niyetli olduğumuzu göstermemiz  gerekiyor." dedi.  Obama, iki ülkenin birlikte çalışmaya ve işbirliği mekanizmalarını  artırmaya devam edeceğini vurguladı.

MERKEL'E DE AYNI MESAJ VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G 20 zirvesi kapsamında bulunduğu Çin'de Almanya Başbakanı Merkel ile Çin'de görütü. Görüşme saat  6.40'da başladı.Görüşme 45 dakika sürdü.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede, Suriye'deki krizin siyasi çözümle sonlandırılmasının, gerek istikrarın yeniden tesisi, gerek DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle etkili mücadele için önem taşıdığına dikkati çekerek, Türkiye'nin güney sınırı boyunca bir “terör koridoru" oluşturulmasına izin vermeyeceğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi