Güney Sudan bağımsız ama "özgür değil"

Güney Sudan'ın bağımsızlığının ilk yılına, komşusu Sudan'la yaşadığı sınır ihtilafı ve askeri çatışmalar damgasını vurdu. Sınır bölgesindeki Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletleri ile Sudan'ın kontrolündeki Abyan petrol bölgesinde sık sık yaşanan çatışmalar,

Güney Sudan bağımsız ama

Güney Sudan'ın bağımsızlık sonrasındaki yeniden yapılanma sürecini de kesintiye uğrattı. Sudan'dan ayrılırken petrol kaynaklarının üçte ikisinin kendi topraklarında kalmasından mutluluk duyan Güney Sudanlıların sevinci, petrol rafinerilerinin ve boru hatlarının Sudan'da kalması nedeniyle kısa sürdü.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Kiir, dış yardımlara bağımlı olan ve öz kaynaklarını gerektiği gibi kullanamayan ülkesinin bu durumunu, "Halen tam özgür bir ülke değiliz" şeklinde değerlendirdi. Kiir, bağımsızlığın birinci yıldönünümünde yaptığı konuşmada, "Diğer ülkelere bağlı kalmadan ekonomik bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz zaman tam bağımsızlığımız gerçekleşecek" dedi.

BORU HATLARININ DURUMU BELİRSİZ

Petrol zengini Güney Sudan, rafinerilerin ve Kızıldeniz'e inen boru hatlarının Sudan topraklarında yer alması, hatların geçiş ücreti konusunda Sudan yönetimi ile anlaşma sağlayamaması ve sınır hattında komşusuyla askeri çatışmaya girmesi nedeniyle, bir süre önce petrol sevkiyatını durdurmak zorunda kaldı.

Sudan'a olan bağımlılığını aşmaya çalışan Güney Sudan yönetimi, Kenya hükümetinin planladığı Lamu Liman Projesi ile inşa edilecek yeni boru hatları, rafineriler ve ulaşım yollarından istifade etmeyi, Etiyopya'ya uzanacak yeni demiryolu bağlantılarını kullanmayı umut ediyor.

Ancak temeli atılan söz konusu mega projenin kısa vadede sonuçlanmayacak olması ve finansman sorunlarının çözümünün netlik kazanmaması, Güney Sudanlıları karamsarlığa sevk ediyor.

Bu arada Güney Sudan yönetimi yabancı yatırımcıları çekmek için özel sektörün gelişimini destekleyen yasal düzenlemeleri meclisten hızla geçiriyor.

ARTAN ENFLASYON, AZALAN TARIMSAL ÜRETİM

Güney Sudan'ın bütçe gelirlerinin yüzde 98'ini oluşturan petrol gelirlerinin bir anda kesilmesi, bu genç ülkenin ekonomik yapısını da alt üst etmiş bulunuyor. Ülkedeki enflasyon her geçen gün artarken, tarımsal üretim azalıyor.

Gıda fiyatlarındaki artış, bağımsızlıkla birlikte refah seviyelerinin de yükseleceğini düşünen halkın öfkesine neden oluyor.

Yönetim şimdilik halka gıda yardımı yaparak sorunu hafifletmeye çalışıyor. Ancak bu yardımların ne kadar süreceği belirsiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz