Hamaney: Bölgedeki gelişmeler İslam ve Müslümanlardan yana

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyaretinde İran dini lideri Ayetullah Ali Hameney ile görüştü.

Hamaney: Bölgedeki gelişmeler İslam ve Müslümanlardan yana

Hamaney’in görüşmede Ortadoğu bölgesindeki gelişmeleri İslam ve Müslümanlardan yana olarak değerlendirdiği belirtildi.

Hamaney’in resmi internet sitesinde görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, dini liderin Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine vurgu yaptığı belirtildi. Hamaney, İran ve Türkiye’nin ilişkilerini geliştirmesinin de İslam dünyasının yararına olacağını belirtti.

Hamaney’in Meşhed’deki İmam Rıza türbesindeki makamında gerçekleşen görüşmede iki ülkenin büyük potansiyele sahip olduklarının altını çizen Hamaney, özellikle de petrol ve doğalgaz alanlarını örnek gösterdi.

Bölgenin hassas bir yapısı olduğunu ifade eden Hamaney, bölgedeki gelişmelerin de İslam ve Müslümanların yararına olduğuna işaret etti. Bağımsız ülkeler açısından en önemli konunun doğru kararlar alabilmek olduğunu belirten Hamaney, “ABD’nin bölgedeki baskın ülke olarak bağımsız ülkeler istemediğini” ifade etti. Amerika’nın bütün ülkelerde bu şekilde davrandığını öne süren Hamaney, bu yüzden İslam ülkelerinin kararlar alırken çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de İslami eğilimli siyasetçilerin iktidarda olduğunu söyleyen Hamaney, Türkiye’nin Batı’daki ve Amerika’daki konumunun ise cazip olduğunu ifade etti.

Görüşmede Suriye’ye ilişkin açıklamalarda da bulunan Hamaney, ABD’nin Suriye’ye yönelik planlarına ve Suriye’ye müdahaleye karşı olduklarını belirtti. Suriye’nin İsrail’e karşı direniş gösterdiğini kaydeden Hamaney, Suriye’nin içişlerine her türlü müdahaleye karşı olduklarını kaydetti. Hamaney, Suriye’deki reformları her zaman desteklediklerini ve Suriye’deki reformların sürmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamaya göre Başbakan Erdoğan da görüşmede bir araya gelmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İlişkilerin geliştirilmesinden yana olduklarını özellikle de enerji alanında ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini aktardı. Bölgenin zor bir zamandan geçtiğini ifade eden Erdoğan, bu zor günlerin geçmesini umduklarını ifade etti.

Baş başa ve heyetlerarası olmak üzere toplam 2 saat süren görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz