Harabeye dönen kent: Halep

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Halep, artık sadece savaşla anılıyor. Al Jazeera, Suriye'deki iç savaşın kentte dört yıldır meydana getirdiği yıkımı mercek altına aldı.

Harabeye dönen kent: Halep
Suriye’deki iç savaş beşinci yılına girerken hayatlarını kaybedenlerin sayısı Birleşmiş Milletler verilerine göre 220 bini geçti. Dünyanın en eski kentlerinden biri Halep’te ise bu sayı en az 31 bin.

Halep eskiden Suriye’nin ticari merkeziyken şimdi bir harabeye dönmüş durumda. Ülkedeki ayaklanmalardan bir yıl sonra başlayan çatışmalar sonucu Halep'te on binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kent, rejimin ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelere ayrılmış durumda. Kentin doğusu muhaliflerin, batısı rejimin kontrolü altında. Bu bölünmenin her iki tarafında da yoğun savaş ve bombardıman var. Birleşmiş Milletler’in iki taraf arasındaki kavgayı bitirmek için verdiği uğraş ise hâlen bir gelişme gösteremedi.

HAREBEYE DÖNMÜŞ BİR KENT Bir ekmek almanın bile saatler sürdüğü kentte, fırınlar önünde oluşan kuyruklar gibi birçok kalabalık alan rejim bombardımanının tehdidi altında.

Ülkede sağlık sistemi de tamamen çökmüş durumda. Halepliler savaşın başında bombalanan sağlık tesisleri yerine geçici hastaneler kurdular. Ancak hastaneler de ihtiyaç duyulan standartlara sahip değil. Cerrahlar yok. Diyabet gibi birçok kronik hastalık için ilaçlar yetersiz. ABD merkezli İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar (PHR) örgütünün raporuna göre, beş yılda en az 610 sağlık çalışanı öldürüldü. Sayısız çalışan ise ülkeyi terk etti.

Savaştaki her taraf için stratejik bir nokta olan Halep’te doğu ya da batı hangi bölge olursa olsun, dördüncü yılını bitiren savaş tüm hayatları mahvetmiş durumda.

Kaynak: Diyarbakır Söz