Haşimi'den Irak ordusuna çağrı

Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, göstericilere karşı nasıl davranılması konusunda Irak ordusunu, Mısır ve Tunus ordularından ders almaya davet etti.

Haşimi'den Irak ordusuna çağrı

Haşimi, Irak ordusunun 92. kuruluş yıldönümü kutlamaları nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Irak ordu yöneticilerini, anayasanın kendilerine verdiği protesto hakkını kullanan halka karşı güç kullanılmaması konusunda uyardı.

Haşimi, ''Irak ordusu, göstericilere karşı nasıl muamele edileceği konusunda devrim sırasında Mısır ve Tunus ordusunun takındığı tarafsız tutumdan ders almalıdır'' dedi.  

Irak ordusunun, ülkedeki siyasi çekişmede taraf olup olmama arasında bir seçim yapma durumunda olduğuna işaret eden Haşimi, ordunun doğru olanı yapacağını umduğunu belirtti.

Irak'ın El-Enbar, Musul, Salahaddin, Kerkük kentleri ile başkent Bağdat yaklaşık 2 haftadır din adamları, kabile liderleri ve yerel yetkililerin de katıldığı protestolara sahne oluyor.

HAŞİMİ’DEN ORDUYA MESAJI

Irak'ın genelinde protesto gösterileri düzenleyen muhalifler, tutukluların serbest bırakılması, uluslararası toplumun çağrıları doğrultusunda idam hükümlerinin infazının durdurulması, mukaddes mekanların yönetimiyle ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi, terörle mücadele kanunu ve bu kanunla ilintili davaların iptal edilmesi, genel af ilan edilmesi, adli soruşturmaya ilişkin yasal düzenlemenin iptali, güvenlik ve yargı başta olmak üzere devletin tüm kurumlarında kapsamlı yolsuzluk soruşturmaları yapılması ve uluslararası gözlemcilerin denetimi altında nüfus sayımının yapılması şeklinde sıraladıkları 8 maddelik taleplerinin karşılanmaması halinde ülke çapında düzenledikleri gösterilere son vermeyeceklerini açıklamıştı.

Irak ordusunun 92. kuruluş yıldönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yayınlayan Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi de ordunun ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizde tarafsız kalması ve görevini anayasa ve yasalar çerçevesinde yerine getirmesi çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz