Haşimiyi istediler

Ankara ile Bağdat arasındaki kriz Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Basra kentinde Türkiye karşıtı ayaklanmaya neden oldu.

Haşimiyi istediler

Türkiye'de bulunan ve hakkında yakalama kararı bulunan Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin Irak'a teslim edilmesini isteyen Şiiler, "Türkiye içişlerimize karışmasın" diye slogan attı.

Binlerce Iraklı Şii, Basra'daki Türkiye konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Konsolosluk önüne gelen kalabalık, Türk bayraklarını yırttı, Başbakan Erdoğan ve Türkiye karşıtı slogan attı.

Irak’ın Basra şehrinde 200 kadar gösterici Türk Konsolosluğu'nun önünde toplanarak bir protesto düzenledi. Göstericiler, “Ankara Haşimi’yi Irak’a teslim etmezse, Türk mallarını boykot ederiz” dedi.

HAŞİMİ TESLİM EDİLSİN

AFP’nin bildirdiğine göre, bir Türk bayrağını ateşe veren göstericiler, “Hayır, hayır, Türkiye” ve “Türkler dışarı” sloganları attı. Konsolosluk çalışanlarının protestoya herhangi bir yanıt verilmediği belirtildi.

Protestoyu organize eden Birleşik İşçi Sendikaları Başkanı Hasan Hamdi el İzzi, “Türk hükümetinin eylemlerini ve Irak’ın meselelerine karışmasını kınıyoruz. Irak halkı arasında mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar ve haydut Tarık el Haşimi’yi saklıyorlar” dedi.

GERİLİM YÜKSELİYOR

Irak’ın başkenti Bağdat’ta gıyabında yargılanmaya devam eden Cumhurbaşkan Yardımcısı Haşimi, şu an Türkiye’de bulunuyor. Sünni olan Haşimi, bir ölüm tugayı oluşturarak Şii toplumunu önde gelen isimlerine suikastlar düzenlemekle suçlanıyor.

Ankara, Irak hükümetinin hakkında Interpol’den Kırmızı Bülten çıkardığı Haşimi’nin Irak’a iadesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

HAŞİMİNİN KONUMU

Türkiye ile Irak hükümeti arasındaki kriz, Irak'ın Şii Başbakanı Nuri Maliki'nin, Sünnilerin lideri olan Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında çıkardığı tutuklama kararıyla patlak vermiş arkasından Haşimi'nin Türkiye'ye gelmesi ve Başbakan Erdoğan'ın, Maliki'ye yaptığı uyarılarla birlikte iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler durma noktasına gelmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz