Görüş Bildir

Hüsnü Mübarek öldü

Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Hüsnü Mübarek öldü

Mısır’da, Enver Sedat'ın 1981 yılında suikast sonucu öldürülmesi üzerine cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturup, 2011 yılında Arap Baharı ile birlikte ülkede baş gösteren kitlesel protestolar sonucu istifa eden Hüsnü Mübarek, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Mısır devlet televizyonu Mübarek’in vefat haberini son dakika olarak geçti. Fakat Mübarek’in ailesinden konu ile ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil.

1981-2011 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Mübarek, 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra görevini 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün görevinden istifa etmişti.

Hüsnü Mübarek, ülkesinde protestoların sürdüğü 1 Şubat 2011'de, "Bu değerli ulus benim yaşadığım, uğruna savaştığım, topraklarını, egemenliğini ve çıkarlarını savunduğum yerdir. Bu topraklarda öleceğim. Tarih, başkalarını olduğu gibi beni de yargılayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

İsyanlar sırasında göstericileri öldürme emri vermek suçlamasıyla yargılanan Mübarek, müebbet hapse mahkum olmuştu. Uzun  süre Maadi Askeri Hastanesi'nde tutuklu kalan Mübarek, Mısır Temyiz Mahkemesi tarafından suçsuz bulunmuş ve 2017 yılında serbest bırakılmıştı.

Hüsnü Mübarek’in kitlesel protestolar sonucunda istifa etmesinin ardından yapılan seçimlerde onun yerine Muhammed Mursi cumhurbaşkanı olmuştu. Müslüman Kardeşler’in en önemli isimlerinden biri olan Mursi, 2013 yılında Abdülfettah el-Sisi’n,n başında olduğu ordu tarafından devrilmişti. Mayıs 2015'te “Mısır'ın istikrarını bozmak” suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası verilen Mursi, 17 Haziran 2019’da yargılandığı mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi