Görüş Bildir

IKBY'deki yatırımcıların zor günleri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) yerli ve yabancı yatırımcılar güvenlik ve ekonomik krizden dolayı zor günler geçiriyor.

IKBY'deki yatırımcıların zor günleri

Terör örgütü DAEŞ'in Musul'u ele geçirmesinden sonra Erbil kentine yönelmesiyle birlikte meydana gelen güvenlik krizi ve daha öncesinde Kürt bölgesinin, merkezi hükümetten bağımsız bir şekilde petrol ihracatı yapmasından kaynaklı bütçe ile maaş kesintisinin yaşanmasından dolayı bölgedeki yatırımcıların zor günler geçirmesine neden oluyor.

IKBY Yatırımcılar Birliği Sözcüsü Yasin Mahmud, "Bölgedeki özel sektörün ticari hacmi ve yatırım için bölgeye getirilen para miktarı yaklaşık 40 milyar doları buluyordu. Ancak meydana gelen terör saldırıları ve bütçe krizinden dolayı bu oranda ciddi bir düşüş meydana geldi" ifadelerini kullandı.

Yatırım konusunda 2015 yılının en kötü yıl olduğunu savunan Mahmud, "Bölgeye ciddi sermaye getirip çalışmak isteyen yatırımcılar çok karasız ve endişe içerisindedir. Özel sektör tarafından bölgedeki bazı stratejik projeler için ayrılan sermaye payı yaklaşık 40 milyar dolardı ancak 15 milyar dolarlık bir azalma meydan gelerek 25 milyar dolara kadar indi" bilgisini paylaştı

Bölgedeki ekonomik krizin komşu ülkeleri de etkilediğini açıklayan Mahmud, "Daha önce en yakın ülke Türkiye ile ticaret hacmimizde büyük rakamları ele alıyorduk. Kriz başlamadan önce iki taraf arasındaki ticaret hacmi 12 milyar dolardı ancak bu rakam şuanda yüzde 50 oranına kadar düştü. Aynı şekilde İran ile de ticaret hacminde yüzde 70'e varan bir düşüş söz konusudur" şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ  BİR ÇOK KİŞİ İŞSİZ KALDI

Merkezi hükümetin maaşları kesintili ve geç ödenmesinden dolayı krizin çözülmesinde zorluklar yaşandığını aktaran Mahmud, "Halkın alım gücünde ciddi düşüş söz konusudur. Bunun yanında ödemelerde zorluklar yaşanıyor. Geriye dönük ödemelerin yapılması istikrarlı bir hava oluşturmuyor. Özel sektörde çalışan birçok kişi işini kaybetti veya küçülmeye doğru gitti. Bizim verilerimize göre bu yıl içerisinde kapatılan şirketlerin sayısı bin 500'e dayandı" dedi.

BÖLGEDEKİ EMLAK SEKTÖRÜ DEĞER KAYBEDİYOR

Bölgedeki emlak fiyatlarında düşüşlerin devam ettiğine değinen Mahmud, "Daha önce emlak sektöründe çok büyük bir canlılık ve hareketlilik vardı ancak vatandaşların kesintili maaş almasından dolayı taksitlerin ödenmesinde  zorluklar yaşıyor. Şuanda genel olarak tüm emlak fiyatlarında yüzde 30'luk bir düşüş var ve bu seyirde devam ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi